Отидете към основна версия

9 041 57

Нов въздушен удар в Ирак

  • ирак-
  • багдад-
  • сащ

Поне петима членове на проиранска милиция са загинали при въздушно нападение в иракската столица

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Поне петима членове на проиранска милиция са загинали при въздушно нападение в Багдад. Атаката се случва около 24 часа, след като при нападение с безпилотен самолет американски сили убиха Касим Сюлеймани, който е една от най-влиятелните фигури сред съюзниците на Иран в Близкия изток.

Американско официално лице, цитирано от АП заяви, че новото въздушно нападение не е дело на американските сили.

Късно в петък Вашингтон обясни убийството на Сюлеймани като нужна стъпка за сигурността. Американският президент Доналд Тръмп заяви, че е разпоредил ликвидирането на ключов ирански военен командир, за да „спре война“. Тръмп описа Сюлеймани като „терорист номер едно в света“.

„Сюлеймани превърна смъртта на невинни хора в своя извратена страст, допринасяйки за терористични заговори на отдалечени места като Ню Делхи и Лондон“, каза Тръмп.

Държавният глава коментира, че акцията в петък е трябвало да бъде извършена преди доста време. Тръмп също каза, че Америка не цели смяна на управлението в Иран.

Според Вашингтон Сюлеймани е бил убит, докато е бил в процес на планиране на „кампания от насилие“ срещу американци.

Лице от Държавния департамент обвини Сюлеймани за смъртта на 608 американци в Ирак и допълни, че той е готвил атаки срещу американски дипломати, военни и сгради с американци.

Също от Държавния департамент друго лице, пожелало анонимност, коментира, че след смъртта на генерала ще е трудно на групировките, работили с него да се мобилизират, тъй като Сюлеймани е бил личност с пряко участие в процесите.

След нападението американците в Близкия изток се подготвиха за ответни действия от Иран, а Държавният департамент нареди на гражданите да напуснат Ирак „моментално“.

Същевременно от Пентагона обявиха изпращането на 3500 допълнителни военни в Близкия изток, след като Иран обеща „сурово отмъщение“.

Междувременно в Ню Йорк губернаторът Андрю Куомо обяви, че ще бъде засилена охраната на ключови инфраструктури в щата като това включва и изпращането на гвардейци по летищата в града Ню Йорк. Куомо подчерта, че за момента няма преки заплахи, и стъпката е предпазна мярка след случили се наскоро международни събития, “които разбираемо са причина за известна степен тревога.”

За момента няма конкретика за стратегията на САЩ в Близкия изток след убийството на Солеймани и новото въздушно нападение като в петък държавният секретар Майк Помпео разговаря с редица световни лидери в опит да ги увери, че Америка има ангажимент към деескалиране на ситуацията.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Афганистан, Новини Албания