Отидете към основна версия

896 9

Германското разузнаване подслушвало журналисти

  • разузнаване-
  • германия-
  • журналисти-
  • подслушване-
  • дело-
  • шпионаж

Законът позволява на службата за външно разузнаване да шпионира журналисти

Снимка: БГНЕС/ EPA

В Конституционния съд на Германия днес започват изслушвания по дело на журналисти срещу германското външно разузнаване БНД, предаде DPA.

Тъжителите включват "Репортери без граници", шестима чуждестранни журналисти и правозащитен адвокат. Те се оплакват, че са подложени на масово глобално следене в интернет, което според тях е противоконституционно.

"Законът позволява на службата за външно разузнаване да шпионира журналисти в чужбина почти без ограничения и да споделя информацията с други разузнавателни служби. Това е недопустимо ограничаване на свободата на медиите", заяви изпълнителният директор на "Репортери без граници" Кристиан Мир. Правомощията на БНД за следене на хора са определени законово през 2017 година. Службата наброява около 6500 души.

На теория германските граждани са защитени от следене, но според критици комуникациите им в действителност не могат да бъдат държани извън обсега на разузнавателната служба. Журналистите казват, че са особено засегнати, тъй като много разследващи журналисти в Германия може да не искат да работят с международни партньори, тъй като това може да доведе до следене на работата им. Решението на съда се очаква най-рано след няколко месеца.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини

  • Жена оглави испанското разузнаване

    Испанското правителство назначи за първи път жена начело на разузнавателните си служби, предаде АФП. „Директор на испанския Национален център ...
    01.02.2020
    1 140
    5
Новини по държави: