Отидете към основна версия

2 507 33

Примирието в Либия се проваля, боевете в Триполи са подновени

  • либия-
  • халифа хафтар-
  • файез сарадж

Инициативата на Русия и Турция за прекратяване на огъня беше подкрепена от враждуващите сили, но през последните дни те взаимно се обвиняваха в провокации

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Председателят на парламента в Източна Либия Акила Салех Иса обяви, че обявеното на 12 януари примирие с международно признатото правителство в Триполи, е „претърпяло крах“ и боевете в столицата са подновени, предаде ТАСС.

Иса говори по телевизионния канал „Ал Гад“ в Обединените арабски емирства. По думите му властите в източната част на страната и Либийската национална армия начело с Халифа Хафтар са се съгласили на примирие „от уважение към и по молба на руския президент Владимир Путин“.

Инициативата на Русия и Турция за прекратяване на огъня беше подкрепена от враждуващите сили, обаче през последните дни те взаимно се обвиняваха в нарушаването му.

Лидерите на двете страни дойдоха в Москва на 13 януари за преговори. Премиерът на признатото от ООН правителство на националното съгласие Файез Сарадж подписа споразумението за примирие, но Хафтар поиска време, за да го проучи, а по-късно напусна руската столица, без да го подпише.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 3 гласа.

Свързани новини