Отидете към основна версия

25 054 108

Ердоган иска спешно да говори с Путин

  • турция-
  • русия-
  • сирия-
  • идлиб-
  • владимир путин-
  • реджеп ердоган

Турция и Русия, чиито отношения бяха белязани от недоверие, засилиха през последните години сътрудничеството си за Сирия

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че ще говори с руския си колега Владимир Путин за непоносимата ситуация в Идлиб - крепост на бунтовниците в Северозападна Сирия, подложена на бомбардировки от сирийския режим въпреки споразумение за примирие, предаде АФП.

Ердоган посочи, че ще засегне въпроса по време на международна конференция за ситуацията в Либия, която ще се състои в неделя в Берлин.

Ще бъда в Берлин в неделя и Путин също. Имам намерение да обсъдя всичко това подробно с Путин. Последните развития в Идлиб са непоносими, заяви Ердоган пред журналисти в Истанбул.
Близо 20 цивилни и десетки бойци бяха убити в сряда и четвъртък в провинция Идлиб, където сирийския режим поднови бомбардировките с цел да завладее един стратегически град, според Сирийския център за наблюдение на правата на човека.

Тези насилия са регистрирани въпреки новото спиране на огъня, влязло в сила в неделя. То бе постигнато по инициатива на Москва, която подкрепя режима на Башар Асад, и Анкара, която подкрепя бунтовниците.

Проправителственият вестник "Ал Уатан" обвини за "провала на спирането на огъня" "терористични организации", които "нарушиха" примирието, атакувайки сирийски военни обекти.

Тяхното извинение е винаги едно и също, винаги готово: терористични групировки направиха това или онова. Това са лъжи. Откога три или четиригодишни деца станаха терористи, каза още Ердоган.

Заради тези развития и макар конференция в Берлин изглежда посветена на първо място на Либия, аз имам намерение да засегна там обстойно ситуацията в Идлиб, добави той.

Турция и Русия, чиито отношения дълго време бяха белязани от недоверие, засилиха през последните години сътрудничеството си за Сирия и от седмици се опитват да направят същото за Либия.

По призива на Ердоган и Путин на 12 януари в полунощ влезе в сила режим на прекратяване на огъня между правителството в Триполи, подкрепяно от Анкара и признато от ООН, и силите на маршал Халифа Хафтар, подкрепяни от Москва.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 47 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: