Отидете към основна версия

8 277 42

Президентът на Гърция от село с българи

  • гърция-
  • президент-
  • катерина сакеларопулу

Подробности за  Катерина Сакеларопулу 

Снимка: БГНЕС/EPA

Първата жена-президент на Гърция ще встъпи в длъжност чрез съответната церемония на 13 март 2020 г. Катерина Сакеларопулу (Κατερίνα Σακελλαροπούλου) е родена на 30 май 1956 г. и по произход е от българското гръкоманско село Еникьой (бълг. Кръстополе,) а от 1926 г. преименувано със закон като Ставропулис, намиращо се в южните Родопи в Гърция.

Катерина Сакеларопулу живее на семейни начала с адвоката Павлос Коцонис и е първата жена, председател на Върховния касационен съд в Атина. Има правен научен труд по екология на тема „Финансовата криза и защита на околната среда според съдебната практика на Държавния съвет“.

Според Дойче веле тя е „топ юрист, но политически аутсайдер“, като добавя: Конституцията дава ограничени пълномощия на президента на Гърция, но г-жа Сакеларопулу е върховен главнокомандващ на Въоръжените сили и често ще бъде консултант по международни въпроси.

Бившата община Ставропулис сега е част от новия формат „евро-община КСАНТИ“, самото Ставропулис, по местни твърдения, има население от 797 гърци и български патриаршисти (Лагера“Еникьой“, Кръстополе).

То е заобиколено от селища с българи-мюсюлмани (помаци) и християни: село Геракас (бивше Атманджа) – 26 жители българи-мохамедани и гърци; село Исеа (бивше Исидже) – 137 жители; село Мега Евмиро (бивше Емирли) – 79 жители; село Миртуса (бивше Мураджик) – 13 жители; село Орестини (бивше Кьористен) – 14 жители; село Пилима (бивше Печели) – 125 жители.

Бихме добавили и близкото до него друго българско родопско село Габрово (дн. Калифея), което обаче не съществува реално. В историята си на два пъти опожарявано от гръцки андарти поради българското си население, не пожелало да се погърчи.

Родом от Габрово е българският търговец и дарител Кудоглу, който построява църквата „Свети Никола“ на Порто Лаго и чиято къща в Ксанти днес е етнографски музей.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 12 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: