Отидете към основна версия

1 469 10

Бърни Сандърс води с минимална разлика

  • демократическа партия-
  • сащ-
  • бърни сандърс-
  • джо байдън

При първоначалните данни демократът получава 26 процента от вота в Ню Хемпшир

Снимка: БГНЕС/ЕРА

При 87 процента от преброяване на гласовете независимият сенатор от Върмонт Бърни Сандърс води с минимална разлика в първите първични партийни избори за кандидатура за президент на САЩ. При първоначалните данни Сандърс получава 26 процента от вота. Прогнозите на анализаторите се сбъднаха и с малка разлика зад Сандърс, с 24% е бившият кмет на Саут Бенд, Индиана Пийт Бутиджидж.

На трето място е сенаторът от Минесота Ейми Клобучар. В североизточния щат според предварителните резултати сенаторът от Масачузетс Елизабет Уорън и бившият вицепрезидент Джо Байдън заеха съответно четвърто и пето място без изгледи да спечеля делегат за партийния конгрес.

По-рано кандидатите обърнаха внимание и на неучастващия в бюлетината Майкъл Блумбърг, който влезе в късно надпреварата, но с мощна рекламна кампания. Ейми Клобучар и Джо Байдън коментираха, че няма как да го победят на рекламния фронт, но са убедени, че ще се справят с бившия кмет на Ню Йорк по време на дебатите.

Междувременно предварителни резултати от екзит половете, цитирани от "Вашингтон пост", показаха, че мнозинството от демократите предпочитат по-скоро кандидат, който може да победи Тръмп вместо някой, с когото те да са съгласни по вълнуващи ги теми. Подобни бяха нагласите и в Айова.

Също стана ясно, че голяма част от гласоподавателите за взели решение кой кандидат да подкрепят в последния момент - нещо, потенциално помогнало за третото място Клобучар след доброто ѝ представяне на дебат в петък.

Първичните избори бяха рестарт за демократите след провала със забавянето на преброяването от партийните събрания в Айова, довело до излъчването на ясен победител. След хаотичния край там както Сандърс, така Бутиджидж се обявиха за победители, макар че според крайните данни изглежда Бутиджидж е спечелил по-голям брой делегати.

Гласуването в Ню Хемпшир е част от дълъг процес по избор на партийна кандидатура, който приключва през юни като официално името на номинацията на демократите ще стане ясно на конгреса им през юли.

Малко след приключване на гласуването в Ню Хемпшир двама от кандидатите на демократите - предприемачът Андрю Янг и сенаторът от Колорадо Майкъл Бенет се оттеглиха от надпреварата.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.

Свързани новини

  • Обвинение: Блумбърг се опитва да купи изборите

    След победата си в първичния Ню Хемпшир кандидатът за президент Бърни Сандърс обвини милиардера Майкъл Блумбърг в опит да купи изборите. В интервю ...
    13.02.2020
    1 201
    13
  • Тръмп и Сандърс триумфират в Ню Хемпшир

    Президентът на САЩ Доналд Тръмп спечели първичния вот в Ню Хемпшир, съобщи USA Today. Тръмп печели вота в Републиканската партия с 86%. Той почти с ...
    12.02.2020
    1 127
    2
  • Първични избори в САЩ

    Първични избори ще бъдат проведени в американския щат Ню Хемпшир, съобщи Fox News. Вот за партийни кандидати ще бъде проведен за Демократическата п ...
    11.02.2020
    1 047
    0
  • Тръмп: Само ме направиха по-силен

    Действията на демократите ми помогнаха да достигна рекордни рейтинги. Това заяви американският президент Доналд Тръмп, цитиран от Fox News. Президе ...
    10.02.2020
    1 484
    4
  • Изненадващ победител на изборите в Айова

    Резултатите от предварителния вот в щата Айова бяха обявени, съобщи The Telegraph. Преброяването посочи Пийт Бутиджидж за победител в първичните из ...
    07.02.2020
    1 739
    7