Last news in Fakti

12 Февруари, 2020 08:39 1 457 10

Бърни Сандърс води с минимална разлика

  • демократическа партия-
  • сащ-
  • бърни сандърс-
  • джо байдън

При първоначалните данни демократът получава 26 процента от вота в Ню Хемпшир

Бърни Сандърс води с минимална разлика - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

При 87 процента от преброяване на гласовете независимият сенатор от Върмонт Бърни Сандърс води с минимална разлика в първите първични партийни избори за кандидатура за президент на САЩ. При първоначалните данни Сандърс получава 26 процента от вота. Прогнозите на анализаторите се сбъднаха и с малка разлика зад Сандърс, с 24% е бившият кмет на Саут Бенд, Индиана Пийт Бутиджидж.

На трето място е сенаторът от Минесота Ейми Клобучар. В североизточния щат според предварителните резултати сенаторът от Масачузетс Елизабет Уорън и бившият вицепрезидент Джо Байдън заеха съответно четвърто и пето място без изгледи да спечеля делегат за партийния конгрес.

По-рано кандидатите обърнаха внимание и на неучастващия в бюлетината Майкъл Блумбърг, който влезе в късно надпреварата, но с мощна рекламна кампания. Ейми Клобучар и Джо Байдън коментираха, че няма как да го победят на рекламния фронт, но са убедени, че ще се справят с бившия кмет на Ню Йорк по време на дебатите.

Междувременно предварителни резултати от екзит половете, цитирани от "Вашингтон пост", показаха, че мнозинството от демократите предпочитат по-скоро кандидат, който може да победи Тръмп вместо някой, с когото те да са съгласни по вълнуващи ги теми. Подобни бяха нагласите и в Айова.

Също стана ясно, че голяма част от гласоподавателите за взели решение кой кандидат да подкрепят в последния момент - нещо, потенциално помогнало за третото място Клобучар след доброто ѝ представяне на дебат в петък.

Първичните избори бяха рестарт за демократите след провала със забавянето на преброяването от партийните събрания в Айова, довело до излъчването на ясен победител. След хаотичния край там както Сандърс, така Бутиджидж се обявиха за победители, макар че според крайните данни изглежда Бутиджидж е спечелил по-голям брой делегати.

Гласуването в Ню Хемпшир е част от дълъг процес по избор на партийна кандидатура, който приключва през юни като официално името на номинацията на демократите ще стане ясно на конгреса им през юли.

Малко след приключване на гласуването в Ню Хемпшир двама от кандидатите на демократите - предприемачът Андрю Янг и сенаторът от Колорадо Майкъл Бенет се оттеглиха от надпреварата.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Прешъс Уйлсън

    12 0 Отговор
    Циркът започна . А номерата им ги знаем . Това там не са демократични избори , а някаква гротеска.
  • 2 гост

    8 6 Отговор
    Не са нормални да допускат такива престаряли дедковци да водят "най-великата" страна в света. Този старец е взел-дал, ще стане на 80г. докато встъпи в длъжност и се очаква да е енергичен и трезвомислещ поне 4г. или както показва практиката 8г. Дори Клинтън и Буш, които са набори на Тръмп, са вече много стари, Тръмп се държи, вероятно заради младите жени около него. Защо не вземат пример от други страни като Австрия, Канада и др.

    Коментиран от #3

  • 3 Робовладелец

    3 12 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Нарочно ли пропусна Русия??Русия е като декоративно красиво кученце, което разгневи семейство питбули излeжaвaщи ce крoткo нa припeк. Руcия в cрaвнeниe cъc CAЩ и НAТO e кaтo фрeнcкa булoнкa, кoятo caмo лae. Вече разгневи питбула майка и десетките питбутлчета!!! Русия е като булонка, лаеща срещу питбулка и заплашваща, че ще яде питбулчетата:):)Прeдcтaвятe ли cи кaквa трeпeрeщa oт cтрaх ''cмeлocт'' изпитвa Руcия...??? Руската армия беше размазана като охлюв от валяк в Афганистан от най-обикновени брадати овчари, въоръжени само с преметнати през рамо преносими американски ракетни системи!!! Загубите на бойна техника включват: 385 танка, 2530 бронирани машини, 510 инженерни машини, 11369 камиона и бензиновози, 433 артилерийски системи, 118 самолета и 333 вертолета. И това от най-обикновени муджахидини.Представяте ли си какво ще се случи с Русия при истинска война с истински войски и ако тръгнем всички заедно ний смелите и обучени натовски воини?? Питам и отговор не искам и не чета тези, които ще ме коментират, защото вашата Русия се изтегли нас.ана оттам където я биха лошо....и веднага след това се разпадна като империята СССР, потънала от срам и унищожена от най-обикновени овчари с кози...45 ГОДИНИ РУСКО РОБСТВО СТИГАТ И СЛЕД ОСВОБОЖДЕНИЕТО НИ ОТ РУСКО ИГО ПРЕЗ 1989 ГОДИНА, ВЕЧЕ НЕ СМЕ РОБИ, А РОБОВЛАДЕЛЦИ НА РОБИТЕ В БЪЛГАРИЯ, КОИТО ПОРАДИ НЕГРАМОТНОСТ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА БЪДАТ ПОД РУСКО ИГО...

    Коментиран от #5, #6, #10

  • 4 Даммммм

    6 2 Отговор
    70 + гожини ...-тия вървят упорито по пътя на СССР
  • 5 Айдеее ти изпуши яко бе

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Робовладелец":

    Абе фабриканте-сега робовладелец ли стана..-а утре ще си Наполеон...хааахахаааахааа
  • 6 Татко ти

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "Робовладелец":

    Кои сте тия "смелите" и "обучени" натовски войни бе?Ти и Мони Паси ли бе,смехоран?Нали ти е ясно,че Русия с тия 9000 ядрени бойни глави няма как да е булонка.Ако не ти е ясно на натовските ти генерали и политици им е пределно ясно,че тръгнат ли в грешната посока Европа и "великата" ти Америка ще са станали на радиоактивен прах точно за 20 минути.Добре,че такива д......ли като теб не управляват САЩ и Европа.
  • 7 dsсса

    1 2 Отговор
    Битка Тръмп - Блумбърг би била много интересна.
  • 8 Иван Донев

    1 1 Отговор
    Леле колко интересна статия!
  • 9 Дориан Попа

    5 2 Отговор
    75+ годишни да управляват...
  • 10 мими

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Робовладелец":

    "Записки на един луд"
    "Пък собственикът – той отскоро бил собственик, доскоро се занимаваше с продажба на тоалетна хартия, луксозна - с букви по нея, се появи онзи ден и рече, че леглата били негови, възглавниците - негови, подлогите – най-негови, така че, ако искаме да разчитаме на подлога, да се обаждаме на него за по-сигурно. Той бил имал много. А на когото не му харесва – да си се оправя както ще!

    Е, и това е нещо – има нещо сигурно в обслужването. Хубаво е, когато има нещо сигурно в нашата болница! Добре е да има сигурен собственик!"
    Гогол.