Отидете към основна версия

721 3

Макрон готви среща между Косово и Сърбия

  • косово-
  • еманюел макрон-
  • сърбия

Той призова за сваляне на митата на косовското правителство

Снимка: БГНЕС/EPA

Френският президент Еманюел Макрон изпрати телеграма до премиера на Косово Албин Курти, в което го поздравяват за заетия пост, съобщи France 24.

Отправя се призив за отмяна на митата за сръбски внос. Подобна молба беше отправена и от американския държавен департамент.

Макрон обяви, че е готов да сътрудничи в диалога между двете страни. Той е готов да организира среща на върха в Париж между Сърбия и Косово.

На нея може да присъстват германският канцлер Ангела Меркел и върховният представител на ЕС Жозеп Борел. Очакват се разговори по темата.

Новите мита затрудняват преговорите между двете страни. Представителите на косовското правителство твърдят, че ще ги свалят, когато получат признание на своя статут.

При споразумение Косово и Сърбия ще могат да започнат преговори с ЕС.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Границата между Косово и Албания е безсмислена

    Границата между Косово и Албания е символична и не трябва да съществува. Това заяви албанският външен министър Гент Чакай, цитиран от Слободен печат. ...
    19.02.2020
    2 293
    7
  • САЩ: Косово да свали митата за Сърбия

    Американското посолство в Косово настоява да бъдат премахнати новите мита за сръбски стоки, съобщи B92. Високите мита бяха въведени преди две годин ...
    11.02.2020
    1 061
    6
  • Косово с ново правителство

    Парламентът на Косово гласува новото правителство на Албин Курти, съобщи РИА Новости. Правителството е коалиционно движение. Съставено е от движени ...
    03.02.2020
    1 818
    5