Отидете към основна версия

2 184 19

Пробив! Идва мир с талибаните

  • афганистан-
  • талибани-
  • сащ-
  • ашраф гани

Последните детайли са били уточнени през последните няколко дни на преговорите в Катар

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Високопоставен американски представител съобщи, че САЩ и талибаните са постигнали мирно споразумение, което ще влезе в сила "много скоро" и ще доведе до изтеглянето на американските войски от Афганистан, предаде АР.

Според източника споразумението за седемдневно "намаляване на насилието" ще бъде последвано от старта 10 дни по-късно на междуафганистански преговори. По думите му споразумението е "много подробно" и се отнася за цялата страна, включително за афганистанските сили за сигурност.

Новината съвпадна с днешната среща на държавния секретар на САЩ Майк Помпео и министъра на отбраната Марк Еспър с афганистанския президент Ашраф Гани. Те са разговаряли в кулоарите на международния форум по сигурността в Мюнхен.

Последните детайли са били уточнени през последните няколко дни от специалния пратеник на САЩ за Афганистан Залмай Халилзад и представители на талибаните на преговорите в Доха, Катар. Самият Халилзад е участвал в срещата в Мюнхен с Гани заедно с генерал Скот Милър, командващ оглавяваните от САЩ международни сили в Афганистан.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.

Свързани новини