Отидете към основна версия

57 386 218

Борисов: Не разбирам защо не плащаме на Турция?!

  • борисов-
  • ердоген-
  • европейски съюз-
  • мигранти

Турският президент отказа среща в София - не желае да седне на една маса с Мицотакис

Снимка: Фейсбук

"Приветствам желанието на Турция, заедно с Русия в Москва в четвъртък да намерят мирно решение и този смъртоносен конфликт в Сирия да намери дипломатическо решение. Освен жертвите и стотици хиляди мигранти от района се насочват към нашите граници. Искам да благодаря и във ваше присъствие за това, че турската страна в лицето на вашите институции спазва твърдо споразумението с ЕС относно българо-турската граница и това дава възможност и на българските граждани да спят спокойно", заяви българският премиер Бойко Борисов след срещата си с турския президент Реджеп Ердоган в Анкара.

Ето и цялото изявление на Борисов, цитирано от Българската национална телевизия:

"Положих много усилия да направим тристранна среща в София, която да бъде в по-голям формат, може би щяхме да успеем, защото винаги съм разчитал на мъдростта на колегите, и на вашия президент, точно тогава получиха информация за убити мигранти.

В същото време президентът беше готов да дойде в петък в София, но пък нежеланието му да седне на една маса с колегата Мицотакис охлади моите желания да проведем тази среща.

Но моята покана стои. Аз съм убеден, че рано или късно, с ЕК, Европейския съвет, с нашите партньори трябва да проведем такава среща, но може би още не всички са узрели или не всички виждат огромната хуманитарна опасност, която се задава.

Аз нито съм най-страхливият, нито най-плашливият, но съм убеден, че само с разум, мир и допломация и много важно нещо - спазвайки подписаните споразумения, гласувахме тези пари за Турция, не мога да разбера защо не са дадени.

Споделената тежест е основен принцип на ЕС. И на тази среща в София, надявам се един ден да я проведем, колкото по-скоро толкова по-добре, благодаря на президента Ердоган, че прие поканата, но и той ме разбра, че не мога без гръцкия колега да я проведа, Господ, и нашият, и вашият, ни е подредил така - България, Гърция, Турция, в един регион сме.

Ще работя много за добросъседство и разбирателство. Ще работя много да спасим тези жени и деца, които стоят по границите. И се надявам тези, които са далеч от този регион, когато се изказват, да видят, първо, изпълнили ли сме си нашите условия", завърши българският премиер.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 138 гласа.

Свързани новини