Last news in Fakti

3 Март, 2020 07:03 5 042 41

Ердоган: Европа ни залъгва. Не разбира каква тежест поема Турция

  • европейски съюз-
  • ердоган-
  • турция-
  • бежанци

Според турския президент Европейският съюз прилага двоен стандарт за бежанците

Ердоган: Европа ни залъгва. Не разбира каква тежест поема Турция - 1
Снимка: БГНЕС

"Приоритетната тема на днешните /б.р снощните/ преговори бе ситуацията в Сирия", заяви след срещата си с българския премиер турския президент Реджеп Ердоган, Ето и цялото му изявление, цитирано от Българската национална телевизия:

"Обсъдихме стъпките, които може да бъдат предприети за прекратяването на агресията в Идлиб. В тези рамки за пореден път искам да поднеса искрени съболезнования от мое име на семействата на загиналите. Благодаря на премиера Борисов за проявената солидарност. Уважаеми гости, 1,5 млн. души напуснаха домовете си в Идлиб и в момента са в близост до границата ни, чакат там. Обсъдихме и безотговорността на някои страни членки по този въпрос. За съжаление, страните от ЕС все още не могат да разберат товара, който пое Турция, пое товара на над 4 млн. бежанци. Преди известно време бях казал, че ако не бъде направена справедлива подялба на товара с бежанците, ще отворя границите.

Турция изпълни безусловно абсолютно всичко от споразумението от 18 март. Но за съжаление, очакването ни този товар да бъде споделен, не намери никакъв отговор. ЕС на свой ред не изпълни своите ангажименти от декларацията на 18 март. ЕС и днес прилага двоен стандарт. Някои от най-видните страни от ЕС дори и днес критикуват отношението на Турция с бежанците на границата. Къде е справедливата подялба на товара? Ние ли сами ще поемем този товар?

Ние и без това похарчихме над 40 млрд. Обещахте, че в рамките на една година ще отпуснете 6 млрд. евро, и тези пари нямаше да бъдзат отпуснати на нас, а на НПО-та. А отпуснаха ли тези средства? Не.

Сега разговаряме с тях и казвам, че ще отпуснат 1 млрд. евро - и кого залъгвате? Аз тази вечер предадох и на премиера, че ние вече тези пари не ги искаме. Турция, която до момента е изразходвала 40 млрд. евро, ще намери тези средства. Никой няма право да се подиграва с достойнството на Турция. ЕС продължава да прилага двоен стандарт.

Турция продължава да предоставя международна помощ на тези, които искат от нея. Както Гърция, така и всички страни са длъжни да проучат стъпките на бежанците, без да гледат техния етнически произход.

Днес гръцките сили за сигурност убиха двама бежанци, а един е тежко ранен. Воден от тези мисли, искам да благодаря на моя приятел Бойко Борисов и на неговата делегация за проявената солидарност, поздравявам ги за утрешния празник.

Ситуацията с бежанците по границите е резултат на всичко, което не беше изпълнено. ЕС и тук не изпълни дадените обещания", завърши турския президент.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Турция

    9 35 Отговор
    Искам Ердоган за затрупа малка и беззащитна България с поне милион мигранти!

    Коментиран от #5, #6, #7, #15, #16, #21, #27, #32

  • 2 Щом в толкова ербап и насочва талибаните

    27 19 Отговор
    ЕС да му удари едни хубави санкции. Турските тираджии да седят на границите и карат пластмасовите домати на талибаните.
    Ние талибани няма да приемаме и да влезе някой незаконно тарашене пари телефон и обратно през оградата както правят гърците.
  • 3 Някой си

    14 17 Отговор
    Като те залъгва освобождавай Константинопол и зад Босфора, в Азия и проблема е решен!
  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    18 6 Отговор
    не желаеме мигранти от където дошло там си отишло
  • 5 Гзт

    5 11 Отговор

    До коментар #1 от "Турция":

    А аз изскам да напълня устата и всички други отвори на тъпата турция визирам тоз дето е писал това със гноясала свинска мас.
  • 6 Леля

    6 11 Отговор

    До коментар #1 от "Турция":

    Много искаш. Ти гледай как ще си замине Турция. Прави се на играчка но ще падне на земята.
  • 7 Гърция

    6 8 Отговор

    До коментар #1 от "Турция":

    Те да ни дразнят още малко, както са влезли в Сирия, да не им влезем на острова 😂
  • 8 Бай Кольо

    19 9 Отговор
    Турция носи голяма отговорност за намесата си в Сирия като продължава да поддържа конфликта и нахлу в територии които принадлежат на други. Нека си поеме отговорността
  • 9 И каква

    11 8 Отговор
    Тежест са ви братята по религия?нали мюслитата се държите....те не са от нашите.а и са все инженери,лекари....и раждаемостта ви ще вдигнат
  • 10 Рошко

    8 1 Отговор
    Карайте ги при нас, ний ша ги храним, само да останат, в което много се съмнявам
  • 11 ****

    12 8 Отговор
    Този още ли ще реве,нали отвори границите си,какво иска още от ЕС?Така че всички споразумения отпадат вече,край.
  • 12 Киро

    9 13 Отговор
    Тоя си изгуби разума от шамарите които яде непобедимият аскер в Сирия

    Коментиран от #14

  • 13 Румяна Костова

    7 7 Отговор
    Сега ще спадне агресията значително в Идлиб, след като и наш Бойко се е намесил да дава акъл. Похарчени за лудо пари на българските данъкоплатци той да си чеше в Турция езика по важни Гео политически теми. Да оправи първо България, пък после да захапва Идлиб и да се бори с тамошната агресия.

    Коментиран от #33

  • 14 Румяна Костова

    8 8 Отговор

    До коментар #12 от "Киро":

    Хвана го украинския вирус, откакто преди месец извика,, Слава на Украйна" в Киев. Та оттогава никак не му вървят на добре работите. Помоли за помощ американците в Сирия. Те го потупаха по рамо и му казаха, че духовно са с него и го поддържат, ама ПВО - та от тях няма да получи.

    Коментиран от #19

  • 15 Stoyan plachkov plovdiv face

    7 14 Отговор

    До коментар #1 от "Турция":

    Целавата ви история се разправя за робство 😂😂😂😂после се радвате че немате пленено знаме ама европата ви зе територията и по добре че иначе и нея щехте да превърнете в блато и тресавище😂😂😂😂и хората там щеха да са радват че са умрели😂😂😂иначе на байряка лъвове и тигри😂😂😂😂сега сте по малко от готвачите в турската армия😂😂😂😂жалък народ сте стадо😂😂национална черта ви е да крадете себеподобните и да се гаврите със съмишлениците си и да ходите по чалгите да са напивате и меткате салфетки с крадените пари на народа ви😂😂😂😂
  • 16 Stoyan plachkov plovdiv face

    3 11 Отговор

    До коментар #1 от "Турция":

    Целавата ви история се разправя за робство 😂😂😂😂после се радвате че немате пленено знаме ама европата ви зе територията и по добре че иначе и нея щехте да превърнете в блато и тресавище😂😂😂😂и хората там щеха да са радват че са умрели😂😂😂иначе на байряка лъвове и тигри😂😂😂😂сега сте по малко от готвачите в турската армия😂😂😂😂жалък народ сте стадо😂😂национална черта ви е да крадете себеподобните и да се гаврите със съмишлениците си и да ходите по чалгите да са напивате и меткате салфетки с крадените пари на народа ви😂😂😂😂

    Коментиран от #17, #18

  • 17 Турция

    14 4 Отговор

    До коментар #16 от "Stoyan plachkov plovdiv face":

    Толкова безсмислени думи е един пост до сега не съм виждал.... Като те гледам как пишеш, не се учудвам че България е на такова отчайващо дередже..

    Коментиран от #22

  • 18 Да бе

    10 11 Отговор

    До коментар #16 от "Stoyan plachkov plovdiv face":

    Ако не знаеш 1300-500 =800 тоест има доста от историята ни извън робството.ти кажи за историята на турция,за разцвета на науката,изкуствата,културата....с какво е известна80 млн Турция в света,за какво като пример освен негативизм

    Коментиран от #38, #39

  • 19 Киро

    7 5 Отговор

    До коментар #14 от "Румяна Костова":

    Босите Сирийци ги смачкаха,бяга да се моли на Дончо,на Путин,на Меркел и Макрон.Чудовището което създаде на края ще го изяде и него

    Коментиран от #40

  • 20 Ахаххах

    5 8 Отговор
    Ерджо, ЕС не само, че няма да ти плаща, ами ще ти напука и санкции за трафик на хора! Ти ще виеш скоро като куче. Тези мигранти и дс минат в Европа, те ще бъдат върнати със самолети и ще бъде много по-евтино. Ерджо, ти ще си останеш анадолски сатрап и трафикант! А нашата мисирка е изключително тъпа и проста! Да си отива при кокошката в Барса!
  • 21 Масон

    7 8 Отговор

    До коментар #1 от "Турция":

    Турция да го духа това важи и за тоз който се крие под това, идиотско име. Боклук задръстен.
  • 22 Масон

    6 6 Отговор

    До коментар #17 от "Турция":

    Ей спри да пише неграмотник , задръстеняк фес долен. Да се радва тъпата турция на латиницата която Кемал Ататюрк е въвел. Иначе до аега щяхте да пишете с гадни арабски букви. Не че сегашния боклук на чело на тази задръстена страна не иска да върне старите порядки. И да ни върнете църквата света София а не да я използвате за гнусната си рекугия като джамия.

    Коментиран от #35

  • 23 Факти

    18 1 Отговор
    Европейци и Американци главната вина е ваша. Кой уби кадафи който задържаше бежанците, кой направи хаоса в Либия? Защо повече от десетилетие Ирак и Авганистан тънат в разруха? Сирия и тя благоденства от демократизатори, който първи я нападнаха. Значи правят хаос и сега ни лук яли ни лук мирисали, а само Турция им виновна.И видиш ли Турция е длъжна да задържа недоволните от този хаос. Ама от Европа отпускали пари, тези пари са една финансова инжекция и не оправят живота на емигранта, който е длъжен да живее в лоши условия, заради едни с самолети който пускаха бомби над държавата му.

    Коментиран от #29

  • 24 Бай Танас

    8 1 Отговор
    Тук повечето коментиращи хал хабер си нямате от нищо или мислите с гзвете си, в Идлиб са защото има невинни сирийци, и Ердоган помага иска да изчисти терористите и сирийците да си се върнат по домовете си. Виждали ли сте снимки не само Идлиб и другите градове всичко е разрушено, как е да гледаш 4 милиона сирийци, това е горе - долу сегашното население на България. А другите мигранти дето са по границата ни, те не са само сирийци, имат пари за лодки нелегален транспорт пилеят евра, ами щом искаш Европа ще минеш по легалния път, с каквото е необходимо виза и прочие, между тях има тероряги, престъпници, и е лесно хоп Европа ново име, и са чисти като сълза.

    Коментиран от #26

  • 25 Усмивката

    4 4 Отговор
    Ердо....И ти си селски лъжец като наш Борисов. Бежанците които трупаш и изхранваш на твоя територия не са само сирийци бягащи от войната. 90 процента от мигрантите са авгани, ирани , иракчани ,пакистанци и ндийци . От последните си патиме и без това.
  • 26 Усмивката

    2 1 Отговор

    До коментар #24 от "Бай Танас":

    Грешиш. Европа е осъзната Европа след глупостта на Меркел.Това което прокламират че Европа трябва да помага е кйорк фишек.Към Турция приижда вълна та от мигранти не само от нещастни сирийци, като ни се опитват да ни го набият в г....
  • 27 Миг 29

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Турция":

    Глупав трол! Аман от тапанари като теб... Какво правят хората, какво пишеш направо пълна скръб си
  • 28 Рашка с чашка

    3 2 Отговор
    За сирийците които бягат от войната е ясно защо са ги приели в Турция. Само че тези на гръцката граница 90% не са от Сирия. Тях защо са ги приели в Турция? Нима турците нямат граничари? Афганистанци, иранци, пакистанци, сомалийци, Алжирци и какви ли не, защо са в Турция? И като са бежанци нали са избягали от войната, от къде на къде ще имат претенции да ги приемат в Германия и Франция?
  • 29 Аман от коне с капаци

    7 1 Отговор

    До коментар #23 от "Факти":

    Ами именно пускаха бомби. Разрушават икономиката няма какво да се работи глад. Разрушават къщи спиш на улицата мизерия, избиват близки пак мъка. И европейци на ви тук малко парици да живеете в бежански лагери при лоши условия. Що европейските и американските граждани не живеят в бежански лагери да ги вида тогава? Истината и само истината, е че тези бежански вълни ги нямаше преди Американци и Европейци да разрушат държавите им. Българите защо са бягали от Одринска Тракия по време на войната, имало е палежи убийствота тормоз, по време на турското робство, много българи са бягали в Украйна в Румъния, така че недейте, като народ да съдите други народи. Кой подкрепя мюсолмани фанатици да избиват други мюсолмани и да ги преследват и да правят живота им невъзможен в Сирия, Либия, Авганистан, Ирак кой ако демократизаторите. Разделяй и владей нали.

    Коментиран от #30

  • 30 Усмивката.

    2 5 Отговор

    До коментар #29 от "Аман от коне с капаци":

    Тия азиатски мурафети минаваха при гъзоложката Меркел.Турция води дългосрочна политика на разрушението.Трупа маса от незнайни земи , а това е коз и оръжие от човеци с което възнамерява да предизвиква политики и кризи за постигане на някви свои въжделениям от сорта на Османската империя.Той е на ясно че със сили като Германия Франция не може да постигне успехи с традационно водените битки в употрба оръжие.Не е случайно и покупката на оръжие от Русия, държайки на страна един силен и безкомпромисен противник. Дано на Путин му дойде разумът та да не повтаря историческите грешки приятелските ондурми ,Сталин Хитлер
  • 31 боцмана

    1 6 Отговор
    Да не те кара баба ми да ги приемаш в Турция , че сега ревеш като вдовица за **й. Ти ги пусна в Турция ти си им бери гайлето. Едни гладни и невъоръжени мигранти ти разказаха играта , а иначе се правиш на голямата работа и си готов за война , палячо.
  • 32 Божко

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Турция":

    Мога да ти покажа материал как постъпва султана с български Турци
  • 33 Божко

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Румяна Костова":

    Ти едва ли си българка сигурно си и мъж перверзен тип
  • 34 незнайко

    3 0 Отговор
    Вместо да говорят за бежанци да вземат да спрат да се бият в този регион и въобще !!! Това ЕС може да го направи, НО НЕ ИСКА !!! Вожда от САЩ не разрешава !!! Затова, сега ще има милиони бежанци, които не могат да бъдат спрени по МИРЕН ПЪТ !!!
  • 35 Анонимен

    5 0 Отговор

    До коментар #22 от "Масон":

    Какво са ти виновни обикновените букви. Дори и да са арабски,зидар скапан.Задръстен си, и си останал в каменната ера.!
  • 36 ПЕНКО

    0 1 Отговор
    КАКВА ТЕЖЕСТ БЕ ЕРДОГИ-ФОГИ ??? ТРИ МИЛИОНА СЕВЕРНИ СИРИЙЦИ -ПОЛУМУДЖАХИДИНИ -ВАШИ ДОСТУМИ -НО ПРИ 60 МИЛИОННА ТУРЦИЯ /С 20 МИЛИОНА КЮРДИ -НО И ТЮРГУТ ЙОЗАЛ -НАЙ- ВЕЛИКИЯ ВИ ПРЕМИЕР КЮРД /!!!ПРОСТО ТРЯБВА ДА СЕ ВКЛЮЧАТ С Е ЗИКА ,НО В МОМЕНТА/ ЗАРАДИ САЩ /ИМАШ ПО-ГОЛЯМА БЕЗРАБОТИЦА ,А РУСИЯ ВИ Е ТРУДОВИЯ ПАЗАР !!! САМО ПРЕГРЪДКИ И РАЗБИРАТЕЛСТВА С РУСИЯ ВИ Е -ПЪТЯ И СИЛАТА !!!!!!
  • 37 Всезнайковци

    2 0 Отговор
    Ей събудете се .....
    Голям глад ще има така както е тръгнало.
    Само професори са се събрали.
    Да коментирате.
  • 38 Петър

    7 0 Отговор

    До коментар #18 от "Да бе":

    Прибави 200 години гръцко робство бе неграмотник.
  • 39 Георги

    6 2 Отговор

    До коментар #18 от "Да бе":

    Имаме 200 години гръцко робстсво ,45 год.руско но ти не си учил.Турците са дали на света тоалетната,,а ла турка''прочети за френските крале къде са срали.Световно известни са турските бани.Кафето е разпространено в цял свят като ,,Турско кафе''но няма нужда да те ограмотявам.
  • 40 Дончо

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Киро":

    Българските медии представят Сирия като опустошена държава, но това изобщо не е така! Имат няколко годишен опит във воденето на военни действия,Русия им помага, Иран им помага, Хизбула им помага, а имат и други помагачи, за които няма как да знаеш. Турция в лицето на Ердоган е с обречена кауза. Нато няма да и помага, защото върху нея няма нападения, а и Израел едва ли ще иска турската армия да му диша във врата
  • 41 Антонн

    1 2 Отговор
    Никой не ги кара да ги пускат на турска територия,още по малко да ги хранят.Да се пренасочват към арабски и африкански държави,талибани ,мургави и подобни нямат място в Европа.
Новини по държави: