Отидете към основна версия

1 595 23

Ердоган съди опозиционен депутат за обиди

  • енгин йозкоч-
  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • идлиб-
  • сирия

Жалбата срещу Енгин Йозкоч е за "нарушаване на личните права" на президента

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турският президент Реджеп Ердоган съди депутат от опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП) за един милион лири (165 000 долара) заради острите му критики срещу политиката на правителството в Сирия, предаде ДПА, като се позова на Анадолската агенция.

Адвокатът на Ердоган Хюсеин Айдън е съобщил, че жалбата срещу опозиционния депутат Енгин Йозкоч е за "нарушаване на личните права" на президента. Депутатът е обвинен също, че е "провокирал обществеността".

На пресконференция вчера в парламента Енгин Йозкоч използва думите "непочтен" и "предател" по адрес на президента, но без да го назовава. Депутатът използва същите думи, които Ердоган употреби неотдавна по адрес на лидера на НРП Кемал Кълъчдароглу и партийна среща на формацията. Президентът нападна тогава Кълъчдароглу заради поставянето под въпрос на турската военна офанзива в Сирия.

Йозкоч и Кълъчдароглу отделно обвиниха Ердоган, че не е успял да информира адекватно депутатите за ситуацията, при която бяха убити десетки турски войници при въздушен удар в сирийската провинция Идлиб миналата седмица.

Юмручен бой избухна в парламента, след като Йозкоч влезе вчера в залата, съобщиха турските медии, които излъчиха репортажи с разменящи си удари депутати, качени на парламентарните банки.

Малко след това службата на прокурора на Анкара започна разследване срещу Йозкоч за "обида на президента".

Турция загуби над 50 свои войници в Идлиб през последния месец при сблъсъци с подкрепяните от Русия сирийски правителствени сили. След това Анкара започна нова военна операция, насочена срещу сирийските сили.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: