Отидете към основна версия

2 697 6

Ирански министър обвини „някои страни“, че не са оповестили своите случаи на коронавирус

  • иран-
  • коронавирус-
  • санкции

Министърът на петрола на Иран нападна други страни за това, че не обявили своите потвърдени случаи на коронавирус. Това съобщи CNBC.

Точността на данните на Ислямската република за броя на заразените в страната е поставена под въпрос, като досега са потвърдени 3,513 случая, от които 107 са завършили със смърт.

„Вярвам, че ние обявяваме и декларираме ситуацията си, а някои държави не казват нищо за тяхното положение“, заяви Биджан Намдар Зангане преди днешната среща на ОПЕК във Виена.

Макар да не става ясно кои страни визира иранският министър, Турция и Северна Корея са под близко наблюдение, тъй като твърдят, че нямат положителни случаи на коронавирус.

Зангане също критикува САЩ, твърдейки, че по-високите санкции срещу иранските стоки и услуги пречат на страната да си осигури достъп до жизненоважни храни и лекарства за своите граждани.

Той обяви, че Иран не е получил „съществена помощ от никоя държава“ и обвини в „лъжа“ американския държавен секретар Майк Помпео, който миналата седмица каза, че САЩ са направили предложения за хуманитарна подкрепа на Ислямската република.

„Храна, масло, нефтопродукти, нефтохимикали, желязо, мед - всички те са под санкции. С какви пари можем да купим храна и лекарства за иранския народ,“ каза още Зангане.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини

  • Коронавирус и в Сърбия

    Сърбия и Ватикана са поредните държави, в които бяха регистрирани първи случаи на заразени с коронавируса, предаде БНР. Сръбският здравен министър ...
    06.03.2020
    4 826
    12