Отидете към основна версия

6 618 17

Съседите въведоха извънредно положение

  • сърбия-
  • коронавирус-
  • извънредно положение

От днес Сърбия води война с невидим противник – вирус, който нашата страна трябва да победи!

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Президентът на Сърбия Александър Вучич въведе извънредно положение в страната заради коронавируса. „От днес Сърбия води война с невидим противник – вирус, който нашата страна трябва да победи! На база Конституцията, писмо от министъра на отбраната, мое писмо и писмо от премиера на страната, взехме решение за въвеждането на извънредно положение“, каза на пресконференция сръбският президент.

По-рано министърът на отбраната на Сърбия Александър Вулин отправи питане към Вучич относно въвеждането на извънредно положение. Съгласно процедурата, министърът на отбраната е длъжен да уведоми президента за това, че сигурността на страната е под заплаха, след което да отправи молба за извънредно положение, което на свои ред да бъде одобрено от парламента. Но поради факта, че в Сърбия е забранено събирането на над 100 души на едно място, решението за въвеждане на извънредно положение е прието с три подписа – на президента, премиера и председателя на парламента

По-рано министърът на здравеопазването на западната ни съседка обяви, че на територията на Сърбия са регистрирани 48 случая на заразени с коронавирус. Единствената държава в Европа и на Балканите, която досега не е регистрирала случай на коронавирус, остава Черна гора.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 13 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: