Отидете към основна версия

2 121 3

Доставиха ядрено гориво за Първи енергоблок на Беларуската АЕЦ

  • беларус-
  • ядрено гориво-
  • атомна енергетика-
  • росатом-
  • русия-
  • енергоблок

Доставката на свежо ядрено гориво е знаково събитие при изграждането на всяка АЕЦ

Снимка: БГНЕС/ EPA

На площадката на изграждащия се Първи енергоблок на Беларуската АЕЦ с реактор ВВЕР-1200 бе доставена първата партида руско ядрено гориво – топлоотделящи сборки с нискообогатен уран.

Генерален проектант и изпълнител на проекта е инженерното подразделение на държавната корпорация „Росатом“ – АСЕ. Беларуската АЕЦ, с два реактора ВВЕР-1200 с обща мощност от 2400 мегавата, се изгражда в град Островец. За първата АЕЦ в Беларус е избран руският проект от поколение „три плюс“, който напълно отговаря на всички норми и препоръки за безопасност на Международната агенция за атомна енергия.

„Доставката на свежо ядрено гориво е знаково събитие при изграждането на всяка АЕЦ, още повече за Беларус, за която това е първи атомен енергоблок. Поздравявам нашите беларуски колеги, с които заедно извървяхме пътя към това постижение. Това е моментът, с който започва обратното броене до въвеждането на енергоблока в експлоатация“, заяви вицепрезидентът на АСЕ и директор за изграждане на Беларуската АЕЦ Виталий Полянин.

По думите му заедно с изпълнителните организации, Министерство на извънредните ситуации и Държавният атомен надзор на Беларус, е извършена колосална работа за осигуряване на задължителните условия за зареждане на горивото – въведени са в експлоатация необходимите обекти, системи и оборудване, които осигуряват приемането на свежо ядрено гориво и безопасното му съхранение, включително и обектите за противоаварийна готовност и физическа защита на енергоблока.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: