Отидете към основна версия

3 492 19

Кой ще се погрижи за най-уязвимите? В Италия има 50 000 бездомни

  • sir-
  • коронавирус-
  • италия-
  • бездомни хора-
  • уязвими-
  • болест

Държавата няма ясна стратегия как да се погрижи за тях

Снимка: Shutterstock

В Италия има 50 000 бездомни хора. Те са особено уязвими по време на коронавирусната епидемия, а държавата няма ясна стратегия как да се погрижи за тях, предаде информационна агенция SIR (Servizio Informazione Religiosa), цитирайки неправителствена организация.

В Италия има между 49 000 – 52 000 бездомни хора, които живеят на улицата или в пренаселени жилища, в които мерките за социално дистанциране са невъзможни. Често бездомниците имат хронични патологии и именно тези хора са най-уязвимите сред уязвимите.

Това алармира неправителствената организация MEDU – Медици за правата на човека, създадена в Рим през 2004 година и грижеща се за най-уязвимите хора сред населението. Хуманитарната организация предложи на властите оперативна програма от 7 точки как да помогне на бездомните, защото според MEDU няма координирана национална стратегия по този въпрос.

От социална гледна точка и от гледна точка на общественото здраве, грижата за тези хора трябва да бъде сред най-важните приоритети на правителството, посочиха от MEDU. Подходът на регионалните власти е неравномерен и недостатъчен. В повечето случаи се разчита на помощта на частни социални организации, а това не е достатъчно. Италия е една от държавите в света, които са най-засегнати от коронавирусната пандемия. Над 30 хиляди души в Италия загинаха до момента от болестта COVID-19.

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: