Отидете към основна версия

2 397 12

На косъм! Отломки от китайска ракета са могли да паднат над Ню Йорк и Лос Анджелис

  • китай-
  • ракета-
  • чанчжън-5

Учените отбелязват, че това е най-големият за последните 30 години обект, който е влязъл в неконтролируем режим в земната атмосфера

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Първата степен на китайската ракета-носител "Чанчжън-5" е прелетяла в неконтролируем режим над Ню Йорк и Лос Анджелис, преди да изгори в атмосферата, съобщи телевизионната компания Ен Би Си.

По време на последната обиколка около Земята степента на ракетата е прелетяла точно над Ню Йорк и Лос Анджелис, заяви специалистът от Харвард-Смитсъновия център за астрофизика Джонатан Макдауъл, предаде БТА.

Ен Би Си изтъква, че попадналият в плътните слоеве на атмосферата на Земята в понеделник фрагмент от ракетата е бил с маса около 20 тона. В продължение на няколко дни той се е намирал в нестабилна ниска орбита. Поради тази причина траекторията на неговото падане е била много трудна за предвиждане. Учените отбелязват, че това е най-големият за последните 30 години обект, който е влязъл в неконтролируем режим в земната атмосфера.

Макдауъл изтъкна, че ако снижаването на първата степен на ракетата-носител е било започнало 15-20 минути по-рано, то неуспелите да изгорят в плътните слоеве на атмосферата отломки биха могли да паднат над споменатите мегаполиси със скорост 160 километра в час. "Това не би изтрило Ню Йорк от лицето на Земята, но би разрушило етаж от едно или друго здание", прецени специалистът.

Според преценки на учените отломките от първата степен на китайската ракета са паднали на територията на Кот д Ивоар.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.

Свързани новини