Last news in Fakti

14 Май, 2020 10:27 2 339 12

На косъм! Отломки от китайска ракета са могли да паднат над Ню Йорк и Лос Анджелис

  • китай-
  • ракета-
  • чанчжън-5

Учените отбелязват, че това е най-големият за последните 30 години обект, който е влязъл в неконтролируем режим в земната атмосфера

На косъм! Отломки от китайска ракета са могли да паднат над Ню Йорк и Лос Анджелис - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Първата степен на китайската ракета-носител "Чанчжън-5" е прелетяла в неконтролируем режим над Ню Йорк и Лос Анджелис, преди да изгори в атмосферата, съобщи телевизионната компания Ен Би Си.

По време на последната обиколка около Земята степента на ракетата е прелетяла точно над Ню Йорк и Лос Анджелис, заяви специалистът от Харвард-Смитсъновия център за астрофизика Джонатан Макдауъл, предаде БТА.

Ен Би Си изтъква, че попадналият в плътните слоеве на атмосферата на Земята в понеделник фрагмент от ракетата е бил с маса около 20 тона. В продължение на няколко дни той се е намирал в нестабилна ниска орбита. Поради тази причина траекторията на неговото падане е била много трудна за предвиждане. Учените отбелязват, че това е най-големият за последните 30 години обект, който е влязъл в неконтролируем режим в земната атмосфера.

Макдауъл изтъкна, че ако снижаването на първата степен на ракетата-носител е било започнало 15-20 минути по-рано, то неуспелите да изгорят в плътните слоеве на атмосферата отломки биха могли да паднат над споменатите мегаполиси със скорост 160 километра в час. "Това не би изтрило Ню Йорк от лицето на Земята, но би разрушило етаж от едно или друго здание", прецени специалистът.

Според преценки на учените отломките от първата степен на китайската ракета са паднали на територията на Кот д Ивоар.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Айде

    18 2 Отговор
    Следващият път не отломки-а цяла ракета-и то атомна
  • 3 Дельо хайдутин

    18 1 Отговор
    И са разпръснали коронавируса. Нали!? ХА ХА ХА!
  • 4 Ужсс

    17 1 Отговор
    Краварите щяха да напълнят пампер...
  • 5 мхм

    13 2 Отговор
    Това е ясен знак от Китай , че лесно могат да пренесат ядрени глави над сащ и както сами забелязвате не могат да бъдат засечени от американския "щит"

    Коментиран от #6, #7, #12

  • 6 исторически факти

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "мхм":

    Да, това е възможно. Още откогато първият създаден от човека апарат е излязъл в открития Космос - ФАУ 2.

    Коментиран от #11

  • 7 Anadolu Manafesi

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "мхм":

    То това си го знаят всички и без да трябва да се изсипват неуправляеми празни варели от космоса . Преди години руски сателит от системата за космическо целеуказване със ядрена енергетична установка се беше изсипал в Канада .
  • 8 Минчо

    5 0 Отговор
    Ей съсипаха ги тези американци бе :) остава сега и с пиле по пекински да вземат да ги замерват
  • 9 Петър

    7 0 Отговор
    Къде е Ню Йорк къде е Лосанжелис! Яко шмъркате

    Коментиран от #10

  • 10 Anadolu Manafesi

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "Петър":

    И къде е Кот д'Ивоар ? Изобщо имаш ли си представа с каква скорост се движи тяло в ниска околоземна орбита ? Разстоянието от 4000 км между двата града се взема за 5-6 минути
  • 11 мхм

    0 2 Отговор

    До коментар #6 от "исторически факти":

    Няколко човека знаят , както виждаш трябва да образоваме и други... грубо 3 милиона
  • 12 де факто

    0 7 Отговор

    До коментар #5 от "мхм":

    То това важи за всяка държава.При подобен сценарии САЩ поне имат предимството да разберат за това още когато другата страна натисне копчето,докат русия няма да могат да направят нищо или да реагират по какъвто и да било начин.