Отидете към основна версия

4 575 65

Плячкосване и разрушения при офанзивата в Триполи

  • либия-
  • триполи-
  • халифа хафтар-
  • оон-
  • сирт

Верните на правителството войски вече щурмуват стратегически важния град Сирт по пътя към Бенгази, въпреки предложението за примирие, което Хафтар отправи вчера

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Мисията на ООН в Либия изрази тревога от съобщенията за плячкосване и разрушения в два града, превзети наскоро от войски на международно признатото Правителство на националното съгласие.

Безпокойството е предизвикано от събитията в Тархуна и Аласаба - градове на юг от Триполи,  които допреди дни бяха в ръцете на източнолибийския командир Халифа Хафтар. В столицата имаше масови тържества заради прогонването на Хафтар, който повече от година обсаждаше града. Но от ООН отбелязаха, че с напредването на правителствените войски 16 хиляди местни жители са били прокудени от домовете си за броени дни.

Верните на Триполи войски вече щурмуват стратегически важния град Сирт по пътя към Бенгази, въпреки предложението за примирие, което Хафтар отправи вчера.

Междувременно либийската Национална петролна компания оповести, че възобновява работата в Шарара - където в мирно време се добиваше около една трета от либийския петрол. Производството бе спряно през януари, когато Хафтар все още бе на подстъпите на Триполи. Загубите на либийската държава оттогава възлизат на над 5 милиарда долара.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 8 гласа.

Свързани новини