Last news in Fakti

8 Юни, 2020 07:14 4 565 65

Плячкосване и разрушения при офанзивата в Триполи

  • либия-
  • триполи-
  • халифа хафтар-
  • оон-
  • сирт

Верните на правителството войски вече щурмуват стратегически важния град Сирт по пътя към Бенгази, въпреки предложението за примирие, което Хафтар отправи вчера

Плячкосване и разрушения при офанзивата в Триполи  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Мисията на ООН в Либия изрази тревога от съобщенията за плячкосване и разрушения в два града, превзети наскоро от войски на международно признатото Правителство на националното съгласие.

Безпокойството е предизвикано от събитията в Тархуна и Аласаба - градове на юг от Триполи,  които допреди дни бяха в ръцете на източнолибийския командир Халифа Хафтар. В столицата имаше масови тържества заради прогонването на Хафтар, който повече от година обсаждаше града. Но от ООН отбелязаха, че с напредването на правителствените войски 16 хиляди местни жители са били прокудени от домовете си за броени дни.

Верните на Триполи войски вече щурмуват стратегически важния град Сирт по пътя към Бенгази, въпреки предложението за примирие, което Хафтар отправи вчера.

Междувременно либийската Национална петролна компания оповести, че възобновява работата в Шарара - където в мирно време се добиваше около една трета от либийския петрол. Производството бе спряно през януари, когато Хафтар все още бе на подстъпите на Триполи. Загубите на либийската държава оттогава възлизат на над 5 милиарда долара.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Турците плячкосват

    52 13 Отговор
    какво се учудвате

    Коментиран от #18

  • 2 Хасан

    28 23 Отговор
    Да бе да ..либийци да си пляскосват либийски градове!? Пак измислена фейк новина

    Коментиран от #3, #13

  • 3 синия патлажан

    48 8 Отговор

    До коментар #2 от "Хасан":

    Не либийците а "съюзниците" им !
  • 4 Ххх

    35 13 Отговор
    Жалко, наистина. Когато войната се развиваше добре за Хафтар, той не желаеше мир, а цялата Либия под негово управление. Сега ролите се размениха. Правителствените сили в Триполи си повярваха, че могат да обърнат войната с турска подкрепа и сега те не желаят мир. Явно Русия ще трябва да се намеси с изтребителната си авиация, включително като унищожи част от турските дронове, осигуряващи въздушна поддръжка и да отрезви подкрепяните от Турция групировки да седнат на масата за преговорите с цел постигане на компромисно решение в Либия.

    Коментиран от #8, #62

  • 5 От Турция с любов.

    42 11 Отговор
    Сега ще разберат либийците какво е да получиш помощ от турчин. Турчилята ще им задигнат всичко даже и осра...е гащи.

    Коментиран от #9

  • 6 Oh mon dieu

    36 4 Отговор
    Падам от облаците!!!! Турците, тези добри хора които винаги помагат на другите, борят се за справедливост и честност и всики ги подкопават и ги нападат ??? Те са обвинени в престъпления, геноцид, плячкосване и разрушения???
  • 7 Либиец

    16 1 Отговор
    "крушата има опашката отзад". стара арабска поговорка. турци, търпение ..
  • 8 Хасан

    6 31 Отговор

    До коментар #4 от "Ххх":

    Едва ли Саш ще позволи поредна пропуска территория след Крим и Сирия ..НАТО трябва да възпре руския шовинизъм
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 РЕАЛИСТ

    22 1 Отговор
    Всеки, който в настъпление тръгне на преговори с помощта на западни посредници е свършвал зле. Хафтар направи същата грешка. Така свършиха и Кадафи и Милошевич. Путин си призна, че е бил излъган, когато танковете му бяха на границата с Украйна и пътят към Киев бе въпрос на часове. Същата грешка направиха и Донбас. Бяха тръгнали в настъпление и затвориха в котел украинците и западни посредници ги излъгаха да спрат. Такава грешка е правил и Анибал. Години е стоял пред Рим и не го е превзел, а се е договарял с лисиците там.После те тръгват към Картаген, докато той още чака. С Асад също англичаните водеха преговори чрез жена му, която е британска мюсюлманка. Путин разбра и в един момент заяви, че се изтегля и Асад разбра какъв ще е краят му и прекрати преговорите. Просто хиените ще те омаят, излъжат и после ще ти сложат въжето на врата.

    Коментиран от #14

  • 12 Хасан

    2 14 Отговор

    До коментар #10 от "Анти мангал.":

    Късно е либе за китка ..за едно толерантно общество ,за мултикултуризъм сме си

    Коментиран от #22, #24

  • 13 Трол

    10 4 Отговор

    До коментар #2 от "Хасан":

    Мюсли, забравяш нещо зелените сирийци дето ги докараха турчолята в Либия! В момента Сирт е атакуван от бригадите "Наваши" и "Мисрата", но основните триполитански сили са на стотина километра от града. Атаката е подкрепена от турска фрегата намираща се в акваторията между Вушка и Сирт. Вагнеровците може и да си ходят, не им е плащано два месеца. Хафтар не слуша руските инструктори. Египетска военна колона е навлязла в Либия, ще помагат на Хафтар. При последните сводки триполитанците са дали 40-50 убити и стотина ранени при Сирт, Байрактарите и Анките удрят летището и военната база на Хафтар в Сирт.
  • 14 Хасан

    11 19 Отговор

    До коментар #11 от "РЕАЛИСТ":

    Хафтар щеше просто да бъде поредния диктатор _кукла на конци като Кадафи..от 20 г не е живял в Либия и изведнъж се появява от нищото ..щеше да наложи в Либия вахабитски режим с подкрепата на ОАЕ и Сарабия ...а Сарандж е човек демократ ,политик и с помощта на Турция ще изгради гражданско демократично общество

    Коментиран от #28

  • 15 Info

    18 4 Отговор
    Кипър и Армения нарушиха "мълчаливия процес" на избирането на бившия турски дипломат и депутат Волкан Бозкир за поста президент на 75-ата сесия на Общото събрание на ООН.

    В писмо до ООН Никозия и Ереван обясняват причините, довели до този не толкова често срещан избор, тъй като е обичайно президентът на Общото събрание да бъде избран без вот, ако има само един кандидат.

    Така изборът на г-н Бозкир ще доведе до гласуване в ООН днес, където вероятно ще бъдат записани други отрицателни гласове и така няма да има "тържествен" единодушен избор, както искаше Турция по причини за престиж.

    В писмото си Кипър и Армения посочват, че кандидат от държава-членка на ООН, която „е примерна в съответствие с правилата и ценностите на ООН“, трябва да бъде избран, което не е случаят с Турция.

    Записват се грубите нарушения на международното право, поставянето под въпрос на териториалния суверенитет на другите държави, пълното пренебрегване на добросъседските отношения с мисълта, че Турция е заплаха за сигурността и мира.

    Коментиран от #16, #17

  • 16 Хасан

    5 12 Отговор

    До коментар #15 от "Info":

    Нищо не разбрах ..пий си кафето и така пиши
  • 17 Харменския козел

    5 4 Отговор

    До коментар #15 от "Info":

    кой го бръсне да си ходи там по чукарите
  • 18 Османска Империя

    7 18 Отговор

    До коментар #1 от "Турците плячкосват":

    Сирия, готово. Либия, готово. Следва Гърция и Булхария.
  • 19 Хихихо

    9 13 Отговор

    До коментар #10 от "Анти мангал.":

    Нали ви видяхме как изчистихте 89 година, и на втория ден като видяхте, че няма кой да прибира реколтата почнахте да ревете, те са турци, не са българи, върнете Хасан, Айше, моля ви
  • 20 Хасан

    5 19 Отговор
    Сарандж ще обедини либийските племена в едно демократично гражданско общество с мюсюлмански ценности ..с помощта на Турция ще изгради рафинерии и няма да продава евтино петрол а ще продава петролни продукти
  • 21 И какво

    19 3 Отговор
    Какво има да се плячкосва от една разрушена страна, която е в гражданска война от години. Плячкосалите Либия са тези, които свалиха и убиха Кадафи, тези, които разрушиха една прекрасна страна
  • 22 Лято 2020

    10 7 Отговор

    До коментар #12 от "Хасан":

    Ние го знаем. Сорос и Ердоган са сестрински души. Турция е пълна с черни и пакистанци. Заедно с кюрдите те ще бъдат собственици на утрешната Турция. Турците не раждат деца. Те са мързеливи. Харесват Долче вита.

    Коментиран от #25, #45

  • 23 нормално е

    6 10 Отговор
    На война винаги победителите плячкосват. Навремето както бяхме с немците, и изведнъж руснака като срази немеца веднага обърнахме пЪрдялниците към него за да ни плячкосва
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Хасан

    3 4 Отговор

    До коментар #22 от "Лято 2020":

    За тях Турция е просто спирка пред Европа ..техните брътчеди им пращат селфита с немкини,холандки,французойки пред БМВ та и те търсят начини да отидат при тях ...а в Турция само работа от сутрин до вечер за да оцелеят
  • 26 Хасан

    3 4 Отговор

    До коментар #24 от "Добрил войвода.":

    Абе човек ..живеем в 2020 г а ти търсиш под вола теле
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 РЕАЛИСТ

    7 1 Отговор

    До коментар #14 от "Хасан":

    Мисълта ми е, че Хафтар бе пред военно решение на конфликта. Демократи там няма. Помня след смъртта на Кадафи, две колони говореха пред ББС, че вече ще живеят, като в западните демокрации. От тогава хаир не са видяли. Само военни конфликти между различни фракции. На ви демокрация сега. Идеята на филма" Диктаторът" със Саша Барон Коен бе, че има общества, които могат да се управляват само с диктатура.

    Коментиран от #30

  • 29 СССРБарета

    8 3 Отговор
    и вие Какво очаквате от американските наемници от Ислямска държава! те това правеха в Сирия плячкосваха и унищожаваха!

    Коментиран от #31

  • 30 Хасан

    2 2 Отговор

    До коментар #28 от "РЕАЛИСТ":

    Това е колониален и расистки подход ..има ли демокрация в Сащ където избираш между две политически партии и в основата си не са различни един от друг ???

    Коментиран от #41

  • 31 Хасан

    5 9 Отговор

    До коментар #29 от "СССРБарета":

    Какво правеха руски солдати в Грузия и Украйна ? Грабеж,изнасилвания,разрушение и насилие

    Коментиран от #35, #65

  • 32 В.В.

    8 2 Отговор
    Това е руска тактика ....Оставят противника да се вреже дълбоко u после го пребиват...За да е добре сладка победата.... И преждевременно. молят за мир,,,пактове,преговори...Блабла.

    Коментиран от #34

  • 33 Ердоган никога не греши

    1 6 Отговор
    Ердоган не е халифът на ислямистите. Той е папата на католиците. Папата има непогрешимост, така че Ердоган е папата.
  • 34 Аляска

    3 8 Отговор

    До коментар #32 от "В.В.":

    После за шише водка продават. Знаем рашките
  • 35 Велин

    7 2 Отговор

    До коментар #31 от "Хасан":

    За Грузия- кой кого нападна? За Украйна- знаете ли що е това референдум? Намерете и прочетете доклада на наблюдателите от ЕС за протичането на референдума! Между другото е написан от поляк, а точно поляците не са „фенове” на Русия.
  • 36 Оттеглящите се вагнеровци

    5 6 Отговор
    Отмъкват каквото могат. В Тархуна са отмъкнали дори жиците от електрозахранването.

    Коментиран от #37

  • 37 веселяк

    3 0 Отговор

    До коментар #36 от "Оттеглящите се вагнеровци":

    На мен ми свалиха сандалите и ми взеха чорапите!

    Коментиран от #39, #40

  • 38 Харесва ми жалният вой на мурзилките

    5 6 Отговор
    Обикновено плячкосват бягащите на които не им е платено. Защо победителят да граби нещо което е завладял и вече е негово?
  • 39 нахален циганин

    3 2 Отговор

    До коментар #37 от "веселяк":

    абе брато що лъжеш бе само от другите крадем не от нашите
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 РЕАЛИСТ

    3 4 Отговор

    До коментар #30 от "Хасан":

    Двуполюсния модел се е доказал в старите демокрации. Случайни хора там не влизат в управлението. Така е и в Стара Англия. Е има едни либерал-демократи за цвят. Не може всеки популист да излиза и прави партия. Бойко направи и виж резултата. Първанов се опита, Татяна Дончева също.Сега Слави, Мая, пък и Радев навиват. Типично за бананови републики. Виж Украйна, един клоун стана президент, а можеше и боксьор да е, Кличко.

    Коментиран от #47

  • 42 До довечера Сирт ще падне

    5 4 Отговор
    И ще бъде възстановена законноста в поредният либийски град. Терористите ще бъдат изчистени и от него. Оня ден между Турция и Либия беше подписано важно търговско споразумение според което в Либия ще оперират изключително турски компании. Това докарва кошмари на Макрон, Путин и Бин Заед. Така Франция окончателно е изритана от Магреба, след споразуменията с Тунис и Алжир, а Русия е лишена от възможността да има бастион в Северна Африка от където да контролира Европа и да организира дестабилизиращи бежански потоци. Пораженията от отстъпващите мародери ще бъдат бъдат отстранени лесно. Общо взето гениален ход на Турция която категорично надигра русия в този сложен пъзел.

    Коментиран от #43

  • 43 Някой

    4 2 Отговор

    До коментар #42 от "До довечера Сирт ще падне":

    В момента на Източният Фронт се случват грандиозни събития .Доблестната германска армия до часове превзема столицата на световният комунизъм . Из реч на Адолф Хитлер зимата на 1941г.

    Коментиран от #44, #46

  • 44 :))))

    1 2 Отговор

    До коментар #43 от "Някой":

    Заравяй главата в пясъка. Така истината се възприема най-лесно. Неприятната истина.
  • 45 Супир

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Лято 2020":

    Всичо това едно към едно е за българия, чул си коментарите по ТВ за изчезването на българите и по манталитет го преписваш на други.
  • 46 Е защо се връщаш чак на 1941 г.?

    2 3 Отговор

    До коментар #43 от "Някой":

    Върни се само 3 месеца назад когато Хафтер тръбеше, че до часове столицата на Либия пада....

    Коментиран от #52

  • 47 Хасан

    1 3 Отговор

    До коментар #41 от "РЕАЛИСТ":

    Ами това е модела за въздействие ..ти не можеш да въздействаш на американското общество защото и двете партии са едни и същи докато те могат да ти се бъркат "демократично" подкрепяйки този който най много обещае
  • 48 Халифа Хафтар

    2 4 Отговор
    Обявявам мащабна въздушна война срещу Турция,която ще е най голямата в историята на Либия,е тука до 2 часа започвам,на което турските генерали се посмяха хахахаха,откъде толкова кураж незнам,че още Турция не се е намесила както трябва и Хавтар вдигна белия байрак,ама вече нема така лесно отърване,Ердо ще сложи край на всички превратаджии,след Либия идва ред на Египет,Сиси и той дойде на власт с преврат

    Коментиран от #50

  • 49 Накадърно преписана "новина"

    4 4 Отговор
    Всъщност става дума за вандалските действия на терористите установени след бягството им и освобождаването на Тархуна и Ал Асаба. Плячкосването е установено от правителствените войски. Установено е, че 16000 души са прокудени от домовете им от терористите. Също така са открити и телата на над 200 жертви складирани в болниците. Зверствата на глутницата на Хафтер излизат едно по едно на яве.
  • 50 Браво

    3 4 Отговор

    До коментар #48 от "Халифа Хафтар":

    Българина няма толкова капацитет,за да го разбере.сега питай го Сиси кой е,незнае.За него важно е Турция да е зле
  • 51 Верно бре

    6 6 Отговор
    Какво стана с грандиозната въздушна война на Хастар срещу Турция? Бях се запасил с пуканки пред телевизора да гледам. Обаче вместо обещаното виждам само как турците пукат като пуканки терористите.

    Коментиран от #53

  • 52 анализ

    3 2 Отговор

    До коментар #46 от "Е защо се връщаш чак на 1941 г.?":

    Преди 3 месеца Хафтар плащаше на Вагнер , от 2 месеца не плаща. А не плаща на Вагнер защото Русия отказва да задълбочи конфликта в Либия , знаейки , че по този начин ще наруши баланса. Обяснявам като на дете идиотче. Политиката на Русия е да отговаря и действа симетрично, тоест , ако в Сирия , САЩ са отцепили един санджак , и са оставили като руски протекторат на 97% , то няма как Русия да действа в Либия като доминантен фактор . Русия ще отцепи в Либия "ОГЛЕДАЛНО" само един санджак , поне докато САЩ са още на територията на Сирия . И Русия нямаше да се намесва в Либия по договорката постигната тогава с Медведев , но ескалацията в Сирия ги принуди да отговорят . Голямата въпросителна са Франция и Египет , какъв натиск може да упражнят над Русия да продължи досегашните си действия в Либия , Тъй като в момента Франция и Турция не могат да се дишат , а Русия е изпълнила своя план в Либия , и може да стане нещо като арбитър , и да наклони везните , в едната или другата посока.

    Коментиран от #54, #57

  • 53 Да даа

    3 7 Отговор

    До коментар #51 от "Верно бре":

    Аз сега отивам да се запасявам с консерви,защото Гърците казаха че са готови за война с Турция,ще гледам как турците гърмят гръцки танкове като консервени кутии😂

    Коментиран от #55

  • 54 Хахахаха

    2 4 Отговор

    До коментар #52 от "анализ":

    Нещо като арбитър....ще ме умориш от смях. Да не стане като на селски мач в България двата отбора да наритат съдията? Истината е, че Русия търпи поражения и на двата фронта. От Сирия няма как да се измъкне защото има договорки с Асад, затова се измъква от Либия където действ в режим " ихтамнет".

    Коментиран от #56

  • 55 Ами ако е като

    1 5 Отговор

    До коментар #53 от "Да даа":

    Войната на Хафтер срещу турците ще стане весело наистина.
  • 56 хихихиххи

    5 0 Отговор

    До коментар #54 от "Хахахаха":

    Голяма еуфория е обхванала, кривокраките и плоскотеместите! Ще ви спрат туристите и пак султана на червеното килимче в Кремъл! Изчезнаха петдесетина аскера в Сирия по време на великото турско настъпление и победените асадовци се оказаха в плюс 720 кв/км. от Идил! За справка, намери си картите с военните действия! Направо се чудя как Путин още не се е предал на Ердо!

    Коментиран от #58, #59, #60

  • 57 Русия я лупат и в Сирия и в Либия.

    1 4 Отговор

    До коментар #52 от "анализ":

    Докато в Сирия Русия все пак има някакво основание да е там, то в Либия няма такова. Затова и турците трепят вагнеровци на воля, нещо което не могат да си позволят в Сирия, където го правят само когато руснаците изнаглеят съвсем.
  • 58 Хахахаха

    0 3 Отговор

    До коментар #56 от "хихихиххи":

    Истината боли, нали?
  • 59 Предал се е

    2 6 Отговор

    До коментар #56 от "хихихиххи":

    Ама ти още не го проумяваш. Предаде се на 5 март когато насред Москва Путин подписа унизителният за него мир след показната акция в Идлиб провокирана от убийството на войниците от турският санитарен конвой.
  • 60 Тоа па

    1 7 Отговор

    До коментар #56 от "хихихиххи":

    Кви ги дрънкаш?спряха ги туристите в 2016 и кво стана,пристигнаха туристи от украйна,казакистан,латвия,естония,и цяла европа,Руснака няма да купувал домати,и кво стана Турците си намериха друг пазар,а Руснака ядеше домати за 30 лв кило,Турците имат по голям коз,спират крановете за газта и петрола и си фалитто.Колкото до Сирия,срещу тези 50 аскера я си направи труда да се информираш колко Асадовски войници,Руски вагнеровци и военно съоръжение е унищожено,и за какъв плюс 720 кв/км ми говориш?Идил преди да не би да е било Турско?е верно сега Турците контролират града,ами Африн,ракка,ресулайн,джераблус,мунбич,телабият,айн ел араб,и още много градове и територия е под контрола на Турците,ти кои медии гледаш незнам.и за червеното килимче няма да ти обеснявам,гледай в ютуб преди да започне разговора с Путин,Ердо изясни,па ако нещо не ти е ясно аз мога да ти изясня

    Коментиран от #61

  • 61 Трол

    3 2 Отговор

    До коментар #60 от "Тоа па":

    Как Ракка ще е контролиран от турците! Кликвай дори в Гуглето и Уикито с заглавие-гражданската война в Сирия, карти! Разгледай ги и не пиши глупости! То бива мозък на салиянгьоз, ама ти минаваш и по-нататъка!

    Коментиран от #63

  • 62 триполи

    1 3 Отговор

    До коментар #4 от "Ххх":

    жалко за теб смотан рускакомунистически трол
  • 63 Тоа па тъп трол

    0 2 Отговор

    До коментар #61 от "Трол":

    Намерил вече откъде да ме хване,ракка съм го писал по инерция,на негово място ти добавям Азез и Ал баб хахаха,аре че го местим,и за мозъка ми да ти кажа имам го в достатъчно количество,даже ми прелива,в излишък ми е и мога да ти дам
  • 64 Туркофил

    1 0 Отговор
    Плячкосват също като негрите в Америка а ужким демонстрират мирно против расизма
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.