Отидете към основна версия

1 670 8

21 години затвор за нападателя на джамия в Норвегия

  • норвегия-
  • атентат-
  • джамия-
  • ислямска държава-
  • филип мансхаус

Филип Мансхаус се обявява за неонацист и беше съден за убийство и терористична проява

Снимка: Shutterstock

Норвежки съд осъди на най-малко 21 години затвор десен екстремист, който миналата година се опита, според обвинителния акт, "да убие колкото се може повече мюсюлмани" в джамия близо до Осло, след като от расистки подбуди уби доведената си сестра от азиатски произход, предаде Франс прес.

22-годишният Филип Мансхаус е осъден на 21 години "форваринг" (превантивно лишаване от свобода), като тази присъда може да бъде удължавана неограничено, предава БТА.

Тъй като в Норвегия не съществува присъда "доживотен затвор", присъдата "форваринг" позволява осъден да бъде държан в затвора за по-дълго време от съдебната присъда, докато е смятан за обществено опасен, отбелязва АФП.

Мансхаус се обявява за неонацист и беше съден за убийство и терористична проява.

Екипиран с бронежилетка и шлем с камера, на 10 август 2019 г. той откри огън в джамия близо до Осло, но без да убие или рано тежко никого, преди да бъде обезвреден от посетители на джамията.

Впоследствие полицията откри тялото на доведената му сестра от китайски произход в тяхното жилище, убита с четири куршума, като според прокуратурата и това престъпление било с расистки подбуди.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: