Отидете към основна версия

1 931 20

Десетки арестувани при протестите в Атланта

  • атланта-
  • рейшард брукс-
  • сащ-
  • протести-
  • арестувани

Полицаят, натиснал спусъка, беше уволнен

Снимка: БГНЕС/ EPA

Най-малко 36 души бяха арестувани при протестите в американския град Атланта, които избухнаха заради смъртта на местен афроамериканец. Рейшард Брукс беше прострелян при арест в петък вечерта и по-късно почина в болница, предаде БНР.

Смъртта на Рейшард Брукс разпали още повече антирасистките протести. Демонстранти блокираха един от основните пътища в Атланта. Подпален беше и ресторантът, до който беше прострелян афроамериканецът. Полицаят, натиснал спусъка, беше уволнен, а шефът на полицията Ерика Шийлдс подаде оставка. Кметът на Атланта Кийша Ланс Ботъмс заяви:  "Не смятам за оправдано използването на смъртоносна сила в този случай и призовах за незабавното уволнение на полицая".

Бюрото за разследвания на щата Джорджия проучва видеозапис от камера за сигурност в ресторанта, до който е извършен арестът, събрани са и видеозаписи от свидетели. Полицията получава сигнал в петък вечер от служители в ресторанта, след като Рейшард Брукс е заспал в автомобила си и е блокирал достъпа на други коли до заведението. Според полицаите Брукс е оказал съпротива при ареста, а тестове показват, че е в нетрезво състояние.

На видеозаписи на свидетели на ареста се вижда как афроамериканецът лежи на земята и се бори с двама полицаи, успява да се измъкне и побягва, а във въздуха се чуват изстрели. По-късно Рейшард Брукс почива в болница от раните си. Смъртта на Брукс идва на фона на нестихващите протести след трагичния арест на друг афроамериканец - Джордж Флойд, в Минеаполис.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.

Свързани новини