Отидете към основна версия

2 213 8

Китайски изтребители са навлезли във въздушното пространство на Тайван за четвърти път тази седмица

  • тайван-
  • тайпе-
  • изтребители-
  • китай

Пекин не казва публично защо е увеличил своята активност в близост до острова

В петък китайски изтребители са навлезли в зоната за въздушна идентификация на острова за четвърти пореден ден, заявиха тайванските военновъздушни сили, оплаквайки се, че Пекин е засилил военните си действия в региона, който счита за своя територия. Това предаде Reuters. 

Военновъздушните сили на Тайван съобщиха, че в наричаните от Пекин военни учения е участвал изтребителят J-10. Те обаче не уточниха дали само един самолет е навлязъл в тяхната зона за въздушна идентификация. 

Китайските изтребители са получили предупреждение да напуснат въздушното пространство на острова и са били прогонени от тайванските военновъздушни сили. След това ситуацията се е нормализирала, се казва в кратко изявление на Тайпе.

Тайван твърди, че през последната седмица и половина китайските изтребители са навлезли шест пъти във въздушното му пространство. 

Пекин не казва публично защо е увеличил своята активност в близост до острова, но по-рано описа подобни тренировки като рутинни и имащи за цел да покажат готовността на Китай да защити своя суверенитет.

Тайванските военновъздушни сили, които са добре обучени и модернизират своите американски изтребители F-16, рутинно патрулират над чувствителния Тайвански проток, който отделя острова от много по-големия му съсед.

Китай никога не се е отказвал от използването на сила, за да вземе контрола над демократичен Тайван, въпреки че Тайпе не проявява никакъв интерес да бъде управляван от Пекин.
 

Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.

Свързани новини