Last news in Fakti

9 Юни, 2020 21:30 5 063 27

Тайван прогони китайски изтребители от въздушното си пространство

  • тайван-
  • китай-
  • изтребител-
  • ф-16-
  • f-16

Тайпе се оплаква, че Пекин, който има претенции към острова, е засилил военните дейности в района през последните месеци

Тайван прогони китайски изтребители от въздушното си пространство  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Тайванските военновъздушни сили прогониха няколко китайски изтребителя, които за кратко навлезли в зоната за въздушна идентификация на острова, предаде Ройтерс.

Машините Су-30, които са сред най-модерните китайски изтребители, са получили вербални предупреждения, а самолети на тайванските ВВС са „прогонили“ нарушителите, съобщи тайванското министерство на отбраната.

Тайпе се оплаква, че Пекин, който има претенции към острова, е засилил военните дейности през последните месеци, заплашвайки Тайван, дори когато светът се бори с коронавируса.

Китай от своя страна заявява, че ученията не са нещо необичайно.

САЩ също са засилили военните дейности край острова. Американски самолет С-40А, военна версия на Боинг 737, е навлязъл в тайванското въздушно пространство с разрешение, но не е кацал на някое от летищата в страната, съобщи министерството в отделно становище. 


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Lockheed Martin

    17 39 Отговор
    Китайците са препълнили памперсите.

    Коментиран от #26

  • 2 ТЕЙ ЛИ

    22 11 Отговор
    ТИ КАЗА СОРОС ?
  • 3 9828

    19 1 Отговор
    Да се подготвим за гореща фаза!
  • 4 Бесен язовец

    19 38 Отговор
    Китайците упорито си го търсят а може и да си го намерят.

    Коментиран от #5

  • 5 Гошо

    6 5 Отговор

    До коментар #4 от "Бесен язовец":

    Може ,знаме на КНР в Тайпе да си намерят забучено на мавзолея на Чан Кайши
  • 6 Факт!

    11 9 Отговор
    Дали катай не плаща на негрите за да отклони вниманието.Негрите трябва да бъдат избити.Неотложна избирателна кастрация на маймуните.Иън Смит в сърцата ни 13 години Безсмъртие!
  • 7 Рашка с чашка

    8 7 Отговор
    Не Китай а Сорос най-голямия враг на Тръмп насъсква черните. И да, в сговор са с КНР срещу САЩ и ЕС, като цяло демократите в САЩ и крайно лявата АНТИФА са срещу белите по света, в това число и белите руснаци, но нямат нищо против Китай. Короната им е общ проект за овладяване на световната икономика. Като се провалиха там, както и с,, ислямистите" прибегнаха към расовата омраза от страна на черните! Комунизма също е тяхно творение на мразещите християнската цивилизация сатанисти.
  • 8 Порно

    10 2 Отговор
    Прекаляват с тази зона за въздушна идентификация. Там си длъжен само да се обозначиш кой си. Въздушното пространство над територията и териториалните води е неприкосновено.
  • 9 Ххх

    6 1 Отговор
    Русия изигра важна роля в екипирането на новите китайски въоръжени сили. Според Международния институт за изследване на мира в Стокхолм, Китай е бил най-големият купувач на руско оръжие от 1999 г. до 2006 г. В същото време през 2005 г. Китай представлява 60% от руския износ на оръжие. През следващите години обаче делът на доставките на руско оръжие намалява значително. През 2012 г. тя възлиза само на 8,7%.
    Основната причина за този бърз спад бяха нарастващите опасения на Русия от китайските действия за копиране на военна техника и оръжия. Така през 90-те Москва продаде на Пекин някои от елитните си изтребители Су-27, а след това дори предостави на Китай лиценз за сглобяването им в домашни условия. След известно време Китай отказа този договор и използва техническите знания, придобити по време на сглобяването на изтребители Су-27, за да създаде свой собствен изтребител J-11, който е почти точно копие на руския самолет.
    Търговията с оръжие между Русия и Китай се възстанови донякъде през последните години. Москва през 2015 г. получи договор за доставка на Пекин на противоракетните системи С-400 и изтребители Су-35, които са най-модерните образци на руско оръжие. Според наличната информация Русия също се интересува от продажбата на нови изтребители Су-57 от пето поколение на Китай.
    Москва няма никакви илюзии, че Китай ще продължи да копира руско оръжие и в бъдеще. Вадим Козюлин, директор на азиатския проект за сигурност от московския аналитичен център PIR,
  • 10 Ххх

    2 2 Отговор
    "Руснаците са наясно с тази заплаха, но няма много начини да се справят с този проблем", добави той.
    Но какво тогава може да обясни неочакваната промяна в позицията на Москва по отношение на търговията с оръжие с Пекин? Според Лукин политическите последици от конфликта със Запада заради анексията на Крим от Русия през 2014 г. направиха Кремъл по-гъвкав и готов да приеме рисковете от тясно сътрудничество с Китай.
    „Като се имат предвид действията на руското ръководство, може да се каже, че Москва категорично е решила: няма друг избор освен да се сближи с Китай“, подчерта Лукин.
    В същото време руските анализатори са все по-уверени в способността на страната си да поддържа иновативни предимства и превъзходство във военните технологии. Тавровски отбеляза, че кражбите на технологии от китайците днес са по-малко притеснителни, отколкото през 90-те години на миналия век, а причината е, че „руската отбранителна промишленост и научноизследователска и развойна дейност днес получават достатъчно финансиране от държавата“.
  • 11 Ххх

    1 3 Отговор
    Китайските медии наскоро се фокусираха върху критиката на руските зенитно-ракетни системи С-300 и С-400, разположени в Сирия, като посочиха неспособността им да осигурят противовъздушна отбрана за страната. Според публикации , те трябва да бъдат заменени от по-"компетентна" система FD-2000 от Китай.
    „Компетентен“, както беше посочено, се има предвид по отношение на откриване и характеризиране на цел.
    Тези материали, появяващи се в китайската преса, привлякоха вниманието на виетнамския новинарски портал Soha. Според него през последните десет години КНР извършва
    поетапна подмяна на системи за ПВО с руски произход. Най-новото като част от този процес, е системата за противовъздушна отбрана на далечни разстояния HQ-9B.
    Китайците постоянно се хвалят, че компютърно-електронната система HQ-9 превъзхожда С-300 на Русия - сочи Соха. Според виетнамското издание през 2015 г. около една четвърт китайски зенитни системи са с руски произход, но сега техният брой е само около 10%. Ако по-рано, по времето на появата си, HQ-9 беше система, значително по-слаба от аналозите от Руската федерация, то след 10 години на развитие и модернизация (включително поради „вноса“ на технологии от Русия и САЩ), според експертите от Китай тя вече има ясни предимства. Според Соха радарът HQ-9 е копиран от радара на С-300. В същото време бойната глава на китайския комплекс има много общо с американския Патриот. FD-2000 е
    експортна версия на този комплекс. Обхватът му е до 300 км, радар
  • 12 Ххх

    4 3 Отговор
    Според Соха радарът HQ-9 е копиран от радара на С-300. В същото време бойната глава на китайския комплекс има много общо с американския Патриот. FD-2000 е експортна версия на този комплекс. Обхватът му е до 300 км, радарът вижда целите на подобно разстояние. Тази станция вече е работила в Сирия: Тип 120 е заловен от бунтовници през 2013 година. Според китайските медии С-300 и С-400 показаха "пълна некомпетентност" в Сирия. В тази връзка Дамаск трябва да обърне голямо внимание на FD-2000. Според виетнамското издание тази информационна кампания, която започна в края на 2019 г., се провежда на фона на липсата на чуждестранни поръчки. Въпреки факта, че Турция, Египет и Ирак проявиха интерес към FD-2000, договорите с тези страни не са сключени.
    HQ-9 все още не е тестван в бой, но китайците се опитват да популяризират, тяхната система като много по-добра от С-300 и С-400 на Русия.

    Коментиран от #18

  • 13 Иван

    12 11 Отговор
    Ако не бяхме попаднали под колониално владичество,ние също щяхме да имаме неколко ескадрили със СУ-30.

    Коментиран от #15, #16

  • 14 В.В.

    8 12 Отговор
    Демократските действия на Чичо Сам,може да доведат до бърза анексия на този китайски остров...Янкии Гоо хоом... Нищо не става от вашата помия.. Само се влошава положението...
  • 15 Дядо Вангел

    8 9 Отговор

    До коментар #13 от "Иван":

    Имаш предвид, ако не се бяхме освободили от славяно - монголски васалитет, господарите ни от Москва щяха да ти продадат някои от консервните си кутии, които нямат дори един спечелен въздушен бой със западни самолети 😆😆

    Коментиран от #21

  • 16 Роко

    5 5 Отговор

    До коментар #13 от "Иван":

    И за какво ни е този 40 годишен таралясник?

    Коментиран от #22

  • 17 Хи их хи

    5 1 Отговор
    Е как за кратко влезли а пък прогонени? Ей, тва журналята голяма работа! Докато вдигнат самолетите и другите са си ги приземили! Сега китайците страх ги тресе от прогонването и няма да летят стотина години!
  • 18 Роко

    3 7 Отговор

    До коментар #12 от "Ххх":

    С-400 също никога не е тествана в бойни условия, а С-300 се представя трагично за пет години в Сирия няма дори един повреден самолет на Израел въпреки че еврейте ежеседмично нанасят по цели в Сирия. Е все пак трябва да отбележим че и двата комплекса са далеч от трагичните показатели на безаналоговия ЗРК Панцир С1 който би всички анти рекорди както в Сирия така и в Либия (оказа се особенно ефективен при унищожаването на китайски дронове, вярно дроновете бяха свой, но все пак ги унищожава). След тези уникални резултати тайванското правителство обмисля покупката на Панцир С1 за защита от китайски дронове, но все още ги спира астрономическата цена от 15 милиона гущера (достоверен източник от тайванското МО заяви че ако цената е в рубли ще закупят между 50 и 100 Панцира), но ако Китай продължи с провокацийте може и да клекнат

    Коментиран от #20

  • 19 898

    3 3 Отговор
    Тайван е остров в западната част на Тихия океан, в Източна Азия. От 1945 г. се администрира от Република Китай. След края на китайската гражданска война през 1949 г. остров Тайван остава единствената по-значима територия под контрола на тази държава, поради което тя често (и неточно) е наричана с името Тайван.
    КНР изтребителите летят над тяхно въздушно пространство!
  • 20 Израелските ти

    1 3 Отговор

    До коментар #18 от "Роко":

    консерви, пускат ракетите си извън въздушното пространство на Сирия и при това положение няма как да ги свалят,а иначе си ги следят и чакат грешното движение да ги метнат към твърдата повърхност. И чудя се,като ги пишете колко са зле тези Панцир-и и С 300 и С 400 се питам защо не се осмелят евреите да минат над базата където са разположени и да ги видим тогава колко са големи. Да, унищожават Панцир,но когато нямат въоръжение и гламав боен разчет,а това си е е дин обикновен камион.

    Коментиран от #23, #24, #27

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Ами ние какви

    1 3 Отговор

    До коментар #16 от "Роко":

    платихме и то на снимка нали също над 40 годишни таралясници готови за фирма скрап напарво.

    Коментиран от #25

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Роко

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "Израелските ти":

    Обсега на С-300 (или поне така твърдят рашките) е 300 километра, а на С-400 е 400 километра (или пък 40 както казаха след подигравката с томахавките). Израелски самолети унищожават военни цели на сирийска територия оправдания от типа "ма те са над изрелска територия когато стрелят" са само за хора с ментални проблеми. Пак повтарям и се надявам да го схванеш С-400 никога не е тествана в бойни условия. С-300 се представя много зле, но на фона на Панцер С1 е направо перфектна. Единия от гръмнатите в Сирия Панцири беше унищожен от ПЛАНИРАЩА БОМБА (това е едно нещо което е бавно лети по предсказуема траектория) и то след като изстреля две ракети в опит да се защити другия от ракета и двата са заснети на видео от съответно (ракетата и бомбата) или прословутия Панцир не може дори да направи най - елементарното да заглуши видео сигнал. В Либия въобще положението е още по зле там Панцирите са унищожавани на килограм. И единственото което свали е китайски дрон вярно дрона е свой но това си е проблем на всичките руски ПВО. В Сирия гръмнаха Ил щото ПВО не можа да го разпознае като свой (обвиниха сирийците но инцидента стана в зоната на отговорност на руската база. Само човек без грам мозък би си помислил че ще остават там сирийци дори да метат пред базата)
  • 25 Роко

    2 2 Отговор

    До коментар #22 от "Ами ние какви":

    Е ми не точно. F-16 блок 1 няма почти нищо общо с F-16 блок 70 коренно различни самолети са. Но въпреки това покупката им е без всякакъв смисъл просто шкембе войвода и пилотчето искат да си играят на войници та затова похарчиха толкова пари.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Истината

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Израелските ти":

    Има видеа в интернет, където турски дрон унищожава панцир с въртящ се радар! Панцирите станаха за резил!