Отидете към основна версия

1 968 7

Тръмп се завръща в битката за Белия дом

  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • демократическа партия

Десетки хиляди поддръжници се очаква да подкрепят президента на митинг в Тулса

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Върховният съд на американския щат Оклахома отхвърли искане за въвеждане на правила срещу разпространението на Covid-19  при провеждането на митинг на президента Доналд Тръмп днес.

В съдебния иск се настояваше всеки присъстващ в залата да носи маска и да спазва социална дистанция.

Десетки хиляди се очаква да присъстват на първата предизборна проява на Тръмп след като пандемията удари Съединените щати, като отне живота на най-малко 117 хиляди.

Оклахома е една от горещите точки с покачване броя на заразените и се стигна до критики, но това не попречи на симпатизанти на Тръмп да започнат да се редят на опашка по-рано тази седмица.

Решението на президента среща противници и заради избора на дата и място, тъй като събитието е по време на уикенда на отбелязване на освобождаване на всички афроамериканци, държани като роби.

Тулса, където ще бъде митингът, е градът, който е бил сцена на едно от най-жестоките нападения срещу афроамериканци и предизборното гостуване е в момент, в който страната се провеждат исторически по мащаба си демонстрации за расова справедливост след смъртта на Джордж Флойд, отбелязва кореспондентът на БНР в САЩ.

Съмишленици на президента казват, че избора на това място показва готовност на Белия дом да участва в разговори за постигане на консенсус по тези наболели теми.

Опасенията за възникване на случаи на насилие доведоха до въвеждане на комендантски час, който обаче бе отменен.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.

Свързани новини