Отидете към основна версия

2 340 38

Лондонски съд решава! Гуайдо или Мадуро е законният президент на Венецуела

  • венецуела-
  • николас мадуро-
  • хуан гуайдо

Вземането на решение по този въпрос може да доведе до решаване и на други, включително за бъдещето на венецуелските златни резерви

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Лондонски съд започна днес заседание, за да определи кой е законният ръководител на Венецуела - президентът Николас Мадуро или опозиционният лидер Хуан Гуайдо, предаде Франс прес. Страни по делото са Венецуелската централна банка и Банк ъв Ингланд (Bank of England).

Заседанията на търговския съд, който ще трябва да вземе решение по политически въпрос с важни дипломатически последствия, ще се водят чрез видеоконферентна връзка и трябва да приключат в четвъртък.

Вземането на решение по този въпрос може да доведе до решаване и на други, включително за бъдещето на венецуелските златни резерви, заяви адвокатът Ендрю Фултън, защитник на Гуайдо. Опозиционният лидер, председател на венецуелския парламент, беше признат за и.д. президент на Венецуела от близо 60 страни, включително САЩ и Великобритания.

След признаването на Гуайдо от Лондон през февруари 2019 г. Банк ъв Ингланд системно отказваше на Каракас да му предаде част от златните му резерви. Венецуела отправи няколко искания да ѝ бъдат предадени кюлчетата на стойност 1 милиард долара, а Гуайдо на два пъти писа до британската банка, призовавайки я да отхвърли исканията на Каракас.

В крайна сметка Венецуелската централна банка заведе дело срещу Банк ъв Ингланд, заявявайки, че има нужда от тези средства, за да се бори с пандемията от Ковид-19.

"Банк ъв Ингланд има морално задължение да позволи на Венецуела да продаде златото на страната, за да позволи на Програмата на ООН за развитие да помогне ефективно на венецуелското население в борбата срещу Ковид-19", заяви в края на май адвокат на венецуелската банка.

За да докаже добрите си намерения, Венецуелската централна банка предложи през април златото да бъде предадено пряко на Програмата на ООН за развитие.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: