Отидете към основна версия

3 843 55

Франция иска спешна среща заради действията на Турция

  • либия-
  • франция-
  • туркция-
  • ес-
  • спешна среща-
  • жан ив льо дриан-
  • война-
  • еманюел макрон

Отношенията между съюзниците в НАТО Франция и Турция се влошиха

Снимка: Shutterstock

Министърът на външните работи на Франция Жан-Ив льо Дриан призова партньорите на страната в Европейския съюз да проведат спешни разговори за бъдещите отношения на блока с Турция, която е в сблъсък с Париж в Либия, предава Reuters.

Отношенията между съюзниците в НАТО Франция и Турция се влошиха много в последно време. Париж недоволства от военната подкрепа на Турция за международно признатото Правителство на националното съгласие (ПНС) в Либия и ролята ѝ в сирийския военен конфликт. Друга пресечна точка на интересите на двете страни са газовите залежи в Източното Средиземноморие, съобщи агенция "Фокус".

„Франция счита за жизнено важно Европейският съюз изключително бързо да започне съществена дискусия, без да се изключва нищо, без наивност, за перспективите за бъдещите отношения на Европейския съюз с Анкара“, заяви Льо Дриан. ЕС трябва категорично да защитава собствените си интереси, добави той. В понеделник френският президент Еманюел Макрон заяви, че Турция играе „опасна игра“ в Либия, а във вторник Турция отговори, като заяви, че Макрон трябва да има „помрачение на мозъка“, за да се противопоставя на подкрепата на Анкара за правителството в Триполи.

Британската агенция припомня, че с помощта на Анкара силите на ПНС успяха да сложат край на продължилата 14 месеца офанзива на формированията на Либийската национална армия (ЛНА) начело с Халифа Хафтар, който има подкрепата на Русия, Франция, Обединените арабски емирства, Египет, Гърция и други. Анкара казва, че Франция е допринесла за хаоса, като е подкрепила Хафтар. „Нуждаем се от разяснения относно ролята, която Турция възнамерява да играе в Либия, където смятам, че сме свидетели на сиризация“, заяви Льо Дриан, визирайки бойците от Сирия, които се предполага, че Турция е прехвърлила в северноафриканската държава.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.

Свързани новини