20 Юни, 2020 08:23 4 153 83

Турция "скочи" на мисията на ЕС в Либия

  • турция-
  • либия-
  • халифа хафтар-
  • ес

Франция обвини Турция в многократни нарушения на ембаргото на ООН за оръжие на Либия и определи Анкара като пречка за осигуряването на примирие

Турция "скочи" на мисията на ЕС в Либия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турция разкритикува военноморската мисия на Европейския съюз "Ирини", насочена към спиране на доставките на оръжие до Либия, ден след като НАТО заяви, че ще разследва инцидент в Средиземноморието, включващ турски и френски кораби.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че не е успяла да отговори на исканията и опасенията на международно признатото правителство, което Анкара подкрепя.

"Това не е обективно. Операция "Ирини" не допринася за разрешаването на проблема с Либия, нито за ембаргото", заяви Чавушоглу в Анкара.

Франция обвини Турция в многократни нарушения на ембаргото на ООН за оръжие на Либия и определи Анкара като пречка за осигуряването на примирие там.

Париж отдавна се подозира, че е предпочела Халифа Хафтар, чиято крепост се намира в богатия на петрол на изток Либия.

Правителството на Либия е основано през 2015 г. по силата на споразумение, ръководено от ООН, но усилията за дългосрочно политическо уреждане се провалят поради военните офанзиви на силите на Хафтар.

 


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    31 13 Отговор
    Франция е против решението на ООН за правителство на Сарандж !? ...а защо " Ирини " не контролира доставката на оръжие за Хафтар от Египет ,Сарабия и ОАЕ ????..

    Коментиран от #6, #46

  • 2 123

    20 2 Отговор
    Колко високо скочи турция на ЕС?

    Коментиран от #4

  • 3 Хасан

    34 19 Отговор
    Американските военни бази в Германия да се заменят с турски за да се гарантира безопасността на европейските народи

    Коментиран от #31, #50

  • 4 ДГД

    14 16 Отговор

    До коментар #2 от "123":

    Колкото е нужно, Ердо да лапне дръжката!!!

    Коментиран от #5

  • 5 Хасан

    35 5 Отговор

    До коментар #4 от "ДГД":

    Франция се бои че ще бъде обвинена и съдена за вероломно нападение срещу Либия при Кадафи и ще плати репарации ..а и ще бъдат потърсени либийските авоари в френски и белгийски банки

    Коментиран от #48

  • 6 ВГЗ

    16 25 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан":

    До 1 и 3
    Марш в Азия бе, кьопек.

    Коментиран от #7, #35

  • 7 Хасан

    23 12 Отговор

    До коментар #6 от "ВГЗ":

    Хахаха ...от 600 г съм тука и ви всеки веков

    Коментиран от #8

  • 8 ВГЗ

    19 17 Отговор

    До коментар #7 от "Хасан":

    Абе то и до нашата месарница живее едно куче, цял живот си е тук, но е куче.

    Коментиран от #53

  • 9 В България няма турци

    17 30 Отговор
    Тези дето се самоопределят като турци да се изнасят в Анадола.

    Коментиран от #14, #16, #25, #39

  • 10 Франция да забрави за Северна Африка

    23 7 Отговор
    и източното средиземноморие иначе ще яде токата от аскера на всякъде където ги срещне това е положението, а скоро трябва да се разкара и от цяла Африка стига е смучила ресурсите на хората 2020г. сме не 1820г.

    Коментиран от #11

  • 11 Кьопек

    9 6 Отговор

    До коментар #10 от "Франция да забрави за Северна Африка":

    Хасане, що смени ника?

    Коментиран от #15

  • 12 Франция трябва да бъде съдена

    29 4 Отговор
    за престъпленията извършени срещу либийския народ през 2011г. а след това и срещу другите народи в Африка в продължение на 200г. Време е да плаща репарации
  • 13 Турция е суперсила в момента извършва

    25 8 Отговор
    в момента,открито извършва военни операции в 3 държави Ирак, Сирия и забележете Либия която е в Африка, има военни бази в Ирак, Катар, Судан, Сомалия,Албания и забележе 2 се строят в Либия, в северна Сирия се ползва турска лира а не сирийска лира

    Коментиран от #18

  • 14 Хасан

    13 9 Отговор

    До коментар #9 от "В България няма турци":

    Хахаха

    Коментиран от #51

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Има катъри без автобиография

    11 7 Отговор

    До коментар #9 от "В България няма турци":

    От български учени. Понятието прабългари е термин въведен през 19 век от историческата наука за обозначаване на група номадски племена с неясен етнически произход, мигрирали по време на Великото преселение на народите от Централна Азия през Великата степ. Те усядат на територията на Европа, където впоследствие основават няколко средновековни държави. Тези племена са наричани от ранносредновековните летописци с различни имена като: кутригури, утигури, скити, мизи, хуни и др. Вследствие на разселването си те са претопени на местата където усядат от други племена и народи, като езикът и културата им изчезвават напълно. Днес често това наименование се замества с термина протобългари, стари българи и дори просто българи. Не е изяснен и въпросът, дали българи е било тяхното самоназвание, или е име дадено им от други народи.

    Коментиран от #22

  • 17 Я да видим кой е скочил

    6 0 Отговор
    Турският министър на отбраната отхвърли обвиненията и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг омаловажи инцидента, окачествен като "неразбирателство".
    "Ако има подобни амбиции, Европа трябва да бъде балансираща сила, която да позволи да се избегне биполяризацията на световната сцена", заяви френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан.
    "Американците не разсъждават по този начин. Държавният секретар Майк Помпейо беше доста ясен по време на срещата си с външните министри в понеделник, когато каза "Или ще сте с нас, или ще останете без нас", каза пред АФП един от участниците. Посланието беше чуто от много страни членки, подчерта той.

    Коментиран от #21

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Хасан

    10 2 Отговор

    До коментар #18 от "Бачо Киро":

    Завиждаш ли ,ганьо?..с Каракачанката армия така се прави

    Коментиран от #54

  • 20 Турция е супер сила и го доказва

    18 6 Отговор

    До коментар #18 от "Бачо Киро":

    все повече всеки изминал ден, Сащ и Италия а дори и Русия разбра за какво става въпрос и застанаха вн правилното място до Турция в Либия след като вагнеровците бяха направени на пух и прах от армията на законното международно признатото от ООН правителство под командването на аскера.Руснаците си прибраха и МИГ овете които бяха разположили в Либия след като Турция каз че ще унищожи всичко което лети над либийското небе
  • 21 Калпака малко маке си пада

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "Я да видим кой е скочил":

    Че за това "Или ще сте с нас, или ще останете без нас" се отнася за ЕС. То вече има споразумение между Турция и САЩ за Либия.
  • 22 123

    3 2 Отговор

    До коментар #16 от "Има катъри без автобиография":

    Пра Българи,няма и дошли от средна азия номадски племена. Номадските племена са местни тракийски племена тези които през лятото отиват на север с добитъка си за по добри пасища, и връщащи се през зимата на по топло,заселили се 10000 години преди христос в Българските земи и Балканския полуостров от украйна и северна италия/северо западните Балкани .Тези хора са които погребват мъртвите си в могили.

    Коментиран от #24

  • 23 Интересни франсета

    15 2 Отговор
    Французите снабдяват с оръжие не признатия халиф-ислямист, Турция подържа признато правителство от ООН. С резолюция 2259 на ООН и с покана от Либия към Турция за военна помощ, какво се прави на улав франция имперски интереси, италианците за това скочиха на франция.

    Коментиран от #32, #76

  • 24 Грешен адрес

    0 1 Отговор

    До коментар #22 от "123":

    Не спори с мен а с учените от БАН

    Коментиран от #26

  • 25 А искате българи по цял свят

    7 1 Отговор

    До коментар #9 от "В България няма турци":

    Украйна лоши отношения там има българи тука няма украинци, макетата ви осъдиха, словения ви карантинира, отвсякъде отсвирени а се дуете като мисирки.
  • 26 123

    0 2 Отговор

    До коментар #24 от "Грешен адрес":

    Ако са учените от БАН то техните научни трудове нещо не съвпадат с изследванията на Италиански, Германски,Английски и Американски учени и изследователи, Според изследването и лабораторните анализи на Български Граждани. Най-голяма е групата от Български граждани заселени преди 10-12000 години преди христос в България които кореспондират на тракийския етнос и обичаи. като последната голяма мигрирала група в България е през 11 век.

    Коментиран от #27

  • 27 Ти май трудно вдяваш

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "123":

    Срещни ги и си проведи диспута, хайде целия свят са българи.
  • 28 Вах

    1 0 Отговор
    Байти заглавието не е истина, викам си какво стана какви са тия олимпийски скокове :)
  • 29 123

    4 0 Отговор
    Според проучване от 2012 г. за етнически турски хора, „турското население има близко генетично сходство с населението на Близкия Изток и Европа и известна степен на сходство с населението на Южна Азия и Централна Азия.На ниво K = 4 резултатите за бащинското потекло на анатолските турци са 38% европейски, 35% средноизточни, 18% южноазиатски и 9% централноазиатски.

    Коментиран от #33

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ПЕЕВ

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "Хасан":

    ХАСАНЕ ТИ МАЙ НЕ СИ БИЛ ВОЙНИК.
  • 32 Ама А де

    5 0 Отговор

    До коментар #23 от "Интересни франсета":

    Франсетата се правят на теменужки
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Ами сега

    9 1 Отговор
    Италия "скочи" на Франция като я обвини в неспазване на ембаргото и доставяне на оръжие на нереализирани я диктатор хафтар.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 НЕФТОВОЗА

    5 0 Отговор
    ТИЯ ГРАБИТЕЛИ ЩЕ СЕ СКАРАТ ЗА ТОЯ ПУСТИ НЕФТ. ТЕ И ЗАТОВА УБИХА КАДАФИТО.
  • 37 Info

    0 8 Отговор
    Германският вестник Tagesspiegel поставя под своя микроскоп агресията на турската външна политика, коментирайки:

    Реалният проблем на Турция е политическата изолация на все повече и повече едностранни действия. Освен Катар, страната няма приятели в Близкия изток. След отварянето на границите за мигрантите най-късно миналия март, Анкара вече е сама и в Европа.

    Но тъй като икономиката й зависи от износа и туризма, Турция се нуждае от отворени пазари и добри отношения с възможно най-много страни. Въпреки че призовава за разширяване на митническия съюз с ЕС, тя едновременно с поведението си обижда европейски държави като Гърция, Кипър и Франция.

    Що се отнася до общата посока на външната политика на Турция, която има за цел да превърне страната в регионална сила дори чрез военни действия, нищо няма да се промени веднага. „Турският проблем“ на Запад току-що започна.

    Коментиран от #40, #41, #45, #47, #49, #57

  • 38 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    НА КАКВО РАЗСТОЯНИЕ ОТ БАЗА "ИНДЖИРЛИК " СЕ НАМИРА АЕЦ КАКУЙО !?!?!?!?

    Коментиран от #42

  • 39 Булгур

    9 1 Отговор

    До коментар #9 от "В България няма турци":

    Ела да ми го кажеш на четири очи ганьо
  • 40 Така ли?

    10 0 Отговор

    До коментар #37 от "Info":

    Че кой го бръсне германския вестник,препоръчвам им да четат турски вестник хохохо
  • 41 Булгур

    8 1 Отговор

    До коментар #37 от "Info":

    Ти недей бери грижи за Турция виж си скапаната държава

    Коментиран от #80

  • 42 👀👀👀

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "ПЕНКО":

    200 km
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Хасан

    9 1 Отговор

    До коментар #37 от "Info":

    Хахаха ..европейски ценности които правят среща на Египет и ЕС в момент когато се извършва екзекуция на политически опозиционери в Кайро !?...или пък посрещат принца Салман от Сарабия който нареди да убият журналист опозиционер в дипломатическо консулство??
  • 46 ИВАН

    1 9 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан":

    Въпреки ,че в дадени моменти симпатизирам Грузинеца с мюсюлманска религия Ердоган . В сегашното му положение едва ли някой лидер би искал да е на неговото място . Зараждаща се мега коалиция срещу Турция . Египет , ОАЕ , Израел , Гърция , Франция , Русия ,+ ,+ ,+ .Кюрдистан? Преди месеци имаше среща на лидерите на Иракски и Сирийски кюрдистан под опеката на САЩ ?
    Защо Турчина с Грузински произход се държи все едно е султан , който разполага с първи в света военно промишлен комплекс и в същото време първа ядрена сила в света .

    Коментиран от #55

  • 47 Инфо

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "Info":

    Дай ми линк, колко пъти с тези твои фейкаджийски номера.
  • 48 ИВАН

    0 4 Отговор

    До коментар #5 от "Хасан":

    Понеце документа;лно ми говориш , аз документално ще ти отговоря . Какво е пражото пред силата ?
    Колкото Либия върна дълга на България , толкова и Франция ще върне нещо на Либия .
    По друг начин казано :
    Колкото Турция върна Странджа на България ,точно толкова и Франция връща на Либия .
    Колкото Турция обезщети и плати репарацийте си за Българите от Тракия , толкова и Либия ще получи .
  • 49 Инфо

    3 1 Отговор

    До коментар #37 от "Info":

    Няма такава тема в "Tagesspiegel " напиши от коя дата. Има за цълквата, културен обмен, и малко трудно ще се напише в немски вестник подобно нещо, в твоите престави турците за като вас, 7 милиона са в германия и не чакат ден, два на часа митинг.
  • 50 ИВАН

    1 6 Отговор

    До коментар #3 от "Хасан":

    Последния път когато Османската империя струпва войски в България за да гарантира безопасността от Австро-Унгария , после забравя да си ги изтегли в продължение на 500 години .
    Последният път огато Османската империя ни помогна , България загуби 1/3 от населението си в битки . Последвала е втора 1/3 във вид на роби . В резултат на което пазарите за роби се задръстват с Българи .
    Благодарим ви за помоща , но мисля ,че без нея не би било по зле от сега . Не само на Турчина от Грузински произход Ердоган му се разминават думите и делата . Това си е национална черта . Не казвам ,че е лошо . Нека го наречем ,част от харктера ...

    Коментиран от #52, #59

  • 51 ИВАН

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "Хасан":

    Това го каза Ердоган . Но също е записано (забележи) в Турските летописи след освобождениет , който са достъпни дори и за тебе . Просто трябва да се прочете и после да се говори .
    Виж дори реакцията ти е чисто Българска . Първо говориш/реагираш , после евентуално може би ще помислиш какво си казал/направил . Но в никакъв случай няма да се отречеш от думите си ,колкото и абсурдни да звучат .
  • 52 Ноционална черта

    3 0 Отговор

    До коментар #50 от "ИВАН":

    Разбира се, като поп Кръстьо.

    Коментиран от #58

  • 53 ИВАН

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "ВГЗ":

    Средната продължителност (казах средната) на живота на едно куче е 10-14 години . Цял живот животинчето стои там .
    Да те питам : Ти на колко години си ?
  • 54 ИВАН

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от "Хасан":

    Това не е Каракачанова политика .Американска е !!!!!! Закръгления господин прави това за което е назначен . На кратко : Върши си работата (слуга) . Българи е нужна като територия защото не е външен фланг .
    Тунция е нужна като пехота каквато и притежава . Всисоко ниво на технологии ,всичко което лети без нужда от пряка човешка намеса (без човешки загуби ) е запада . Последно поколение технологии и иноваций са си запазане за Цезар .

    Коментиран от #56

  • 55 Хасан

    4 0 Отговор

    До коментар #46 от "ИВАН":

    Аман значи тая "мега коалиция " не успяхте да направите ...виж сега ти четеш филтрирана медия и тя е под контрола на западни петролни и оръжейни корпорации ...просто има борба за енергийни потоци ..клиента е Европа а продавачи Русия,Сащ,Иран,Сарабия,Катар,Азербайджан и с посредници като Турция ..и всеки иска да печели ..
  • 56 Хасан

    0 0 Отговор

    До коментар #54 от "ИВАН":

    Прав си но България е фронтова линия срещу Русия ..от Варна Крим е на крачка разстояние ..а целта на Запада е Русия и нейните природни богатства ..облизват се като котка на риба ..Турция също ..засега купува
  • 57 Ей фейкаджиа

    5 0 Отговор

    До коментар #37 от "Info":

    Прегледах "tagesspiegel" не видях такава статия, но видях какво преставлява Турски дрон. И нещо ужасяващо за човечеството, как гърците обикалят границата с горелки за мигранти.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Всъщност е точно обратното

    7 3 Отговор

    До коментар #50 от "ИВАН":

    Когато османската империя взе българите под крилото си, те, от разпокъсано между четири царства изчезващо четвъртмилионно дивашко племе се събраха в една държава и империя и с грижите и помощта на опекуните си се развъдиха до четири милиона. Неоспорим факт.

    Коментиран от #60

  • 60 123

    2 1 Отговор

    До коментар #59 от "Всъщност е точно обратното":

    Когато османците превземат България в 1396 от 3 500 000 българи, до 1450 година има останали живи 1 500 000 Българи.. През 1877 Година в България е имало 1 800 000 Българи.

    Коментиран от #63

  • 61 123

    2 3 Отговор

    До коментар #33 от "Не пиши вафли":

    Това е анализ на Турците в Турция не на помаците в България, В България истинските турци са само половин процент от населението на България или около 30 000 човека..Другите са искащи да с турци и потурнаци
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Лъжлив калпак

    4 0 Отговор

    До коментар #60 от "123":

    И тогава е имало лъжливи калпаци, първи сложили фесове и се гърчеели. Та истината е тази лъжльо.
    Българското население нараства с 1 милион
    През целия период на османското владичество българите-християни са преобладаващата етно-религиозна общност в границите на автономната Българска екзархия, утвърдена със султански ферман. През по-голямата част от този период темповете на демографско нарастване сред българите-християни превишават съответните показатели за поданиците на султана, изповядващи исляма. В стопанско отношение България дори е сред най-развитите части на империята, а качествените и много ценени стоки на българските занаятчии и земеделци намират широк прием не само на обширните османски пазари.

    Коментиран от #65, #66, #68, #77

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 123

    2 4 Отговор

    До коментар #63 от "Лъжлив калпак":

    Ходи да лъжеш накъде другаде господин помак или потурнак има данни за България, през 1880 година има 2 007 919 Българина. Етнически турци в България са около 30 000 или половин процент от населението на България, говорим за турци дошли от средна азия Османци ,не за местни бЪлгарски помаци/потурнаци. А населението на Турция е ясно описано и то не от някой който го е написал за политически цели. Изследването на населението на Турция е направено сляпо без да се иска етническа принадлежност на даващите ДНК проби.Под ръководството на Турски учен лабораторните тестове са направени в САЩ и Герания, Само 9% от турското население е Османско,мнозинството е 38% евопейско ДНК, и 35 % са от средиземноморските арабски страни.Има ги и разделни на по-малки по групи. Тука можеш да кажеш че си и от Марс но ДНК и компщтърния анализ казват че има много помаци и потурнаци а малко истински Османци в Турция. А в България са още много по малко и от Турция.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Необразован калпак

    4 0 Отговор

    До коментар #68 от "123":

    Какви ДНК? Коя година То половината архив на ДС на България е в Истанбул. Утре се пази от слънце и в понеделник иди на лекър ако продължаваш с тия размисли звънни на съответния телефон.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Лъжлив калпак

    3 0 Отговор

    До коментар #71 от "123":

    Пиши вероятности в проценти. Какво се занимавам с бавноумник

    Коментиран от #78

  • 74 123

    0 1 Отговор

    До коментар #72 от "Глупав калпак":

    Говедо с говедото ти тъпо ДНК тест се прави на човек не на семейство, в коя лаборатория си го направил и ми кажи името за да проверя ДНК теста ти, и кой точно тест си направил ако си го направил?

    Коментиран от #79, #81

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 pasi

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Интересни франсета":

    Пружините на макрон се навиват от ротшилдиви които винаги са печелили от войни
  • 77 pasi

    2 4 Отговор

    До коментар #63 от "Лъжлив калпак":

    Турция присвои всички открития направени в България още в зародиш и ги усвои в икономиката си учи се от китайци и японци да краде български иновации. Затова сега се дуе вместо реално да прецени че селджуците са тези които са в основата на турците а не дйонметата
  • 78 123

    0 3 Отговор

    До коментар #73 от "Лъжлив калпак":

    Защо ДНК на Турците от източна Турция е 60-85 % от понтийски Гърци,Арменски,Грузински,Ирански,Сирийски произход.И защо на Турците от Истанбул ДНК е 40-60% Гръцко. А османската или селджукска част е между 3-8 % и няма в 70% от тестваните турски граждани от източна Турция ,но винаги имат гръцка ДНК ?Всички Български Чингелер и Помаклар произхождат от османците ония в Турция са фалшиви помаклар.....
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Родопа планина

    3 5 Отговор

    До коментар #41 от "Булгур":

    При нас е добре. Спокойно е. Който работи се оправя. Скапана дьржава е твоята Туркия. Паплач и цигания ето това е.

    Коментиран от #82, #83

  • 81 Говедо с овц.

    1 0 Отговор

    До коментар #74 от "123":

    овц.с.овц, не пише ти си а има вероятност в проценти но толкова етноса и кой дори и 5% са вероятност
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Всичкото ти е калпашко

    1 0 Отговор

    До коментар #80 от "Родопа планина":

    "XXI век? На някои места в България все още не е пристигнал заради абдикацията на държавата"
    Тази статия е тук чети и тогава пиши.
Новини по държави: