Отидете към основна версия

5 607 27

Гърция се готви за ескалация на напрежението

  • гърция-
  • турция-
  • средиземно море-
  • напрежение-
  • ескалация

Анкара ще реализира заканите си да започне проучвания

Снимка: БГНЕС/ EPA

На фона на все по-провокативното поведение на Турция в Източното Средиземноморие, Гърция се готви за възможна ескалация на напрежението още през това лято заради опасенията, че Анкара ще реализира заканите си да започне проучвания за въглеводороди във водите край гръцките острови Крит и Кастелоризо, пише електронното издание на вестник "Катимерини".

Атина претегля своите дипломатически възможности, докато се опитва да поддържа отворени каналите за комуникация с Анкара, въпреки действията на турското правителство, отбелязва вестникът, цитиран от агенция "Фокус".

Вследствие на разгласяването от Турция на онова, което е трябвало да бъдат тайни разговори между гръцки, турски и германски служители по-рано този месец, германският външен министър Хайко Маас ще посети Атина, където ще проведе разговори именно по темата за отношенията между Гърция и Турция. Очаква се разговорите от вторник да се съсредоточат върху позициите, изразени от лидерите на ЕС по отношение на Турция в кулоарите на срещата на върха по въпроса за фонда за възстановяване от коронавируса през уикенда.

По време на срещата на върха гръцкият премиер Кириакос Мицотакис призова своите колеги от ЕС да наложат „тежки санкции“ срещу Турция в отговор на нарастващата агресия срещу Гърция и Кипър. Лидерите на ЕС приеха също предложение на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел за специална сесия за стратегическите отношения на ЕС с Турция през септември. Има опасения, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган може преди това да вдигне залога с интервенция в Източното Средиземноморие с цел да предотврати споразумение за очертаване на изключителна икономическа зона между Гърция и Египет, което в момента се обсъжда между служители на две държави.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: