Отидете към основна версия

48 056 248

Това телефонно обаждане е предотвратило война между Гърция и Турция

  • гърция-
  • турция-
  • война-
  • егейско море-
  • телефонно обаждане-
  • германия-
  • нато-
  • ангела меркел-
  • кастелоризо

Кораби и изтребители на двете държави са били в бойна готовност

Снимка: TSK

Гърция и Турция са били на прага на нова война помежду си преди дни, но телефонни обаждания на канцлера на Германия Ангела Меркел до лидерите на двете държави са предотвратили избухването на конфликт, пише вестник „Билд”.

От десетилетия има териториални спорове в Егейско и Средиземно море между двете натовски държави. През последните месеци напрежението достигна връхна точка и заваляха заплахи за военен конфликт, включително от гръцкото министерство на отбраната. Дипломатическата намеса на Меркел обаче е спряла възможността за въоръжен сблъсък.

Според германското издание бойни кораби и изтребители и на двете страни са били в бойна готовност, а напрежението се е повишило след решението на Анкара да изпрати сондажни кораби до гръцкия остров Кастелоризо, намиращ се само на два километра от турския бряг. Турция иска да използва газовите залежи, докато Гърция призова международната общност да наложи санкции на страната заради сондажите в региона.

Военноморските сили на Гърция са изпратили кораби, за да защитят суверенитета на страната, докато изтребители на двете натовски сили са били във въздуха, готови за атака. Два турски самолета Ф-16 са прелетели над Кастелоризо часове преди решителната намеса на Меркел. От нейния кабинет потвърдиха, че е имало разговори, но не дадоха повече подробности. Контактите са били „успешни” и турският флот се е насочил в друга посока, пише вестникът.

Турция твърди, че е несправедливо да бъде изключвана от възможността да добива газ в региона. Гърция от своя страна обвинява съседите си в експанзивни действия, които нарушават международното право. Разделителна линия между двете страни остава и остров Кипър. През миналата седмица бе съобщено, че въоръжените сили на Гърция са били поставени в бойна готовност заради сондажите на Турция. Турското външно министерство отправи апел към Атина за диалог, за да се решат споровете между съюзниците в НАТО. Разговорите на германския канцлер с Кириакос Мицотакис и Реджеп Ердоган за момента са охладили страстите в региона. Няма изгледи обаче спорът да е решен. В края на миналата седмица Турция вбеси още повече Гърция, след като отвори храма „Света София” за молитви.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 78 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: