Отидете към основна версия

4 465 19

Гърция връща 1,4 милиарда евро на пенсионерите

  • гърция-
  • пенсии-
  • финансова криза-
  • дълг

Върховният съд в страната постанови, че някои съкращения на пенсии, наложени през 2015-2016 г., са незаконни

Снимка: Shutterstock

Тази година Гърция ще върне 1,4 милиарда евро на пенсионерите, чиито пенсии са били намалени по време на финансовата криза през последното десетилетие, заяви премиерът на страната в сряда. Това предаде Reuters.

Консервативното правителство на премиера Кириакос Мицотакис взе това решение, след като върховният съд постанови, че някои съкращения на пенсии, наложени през 2015-2016 г., са незаконни.

Мицотакис каза, че еднократното плащане се отнася само за основните пенсии. Парите ще бъдат разпределени на около 2 милиона пенсионери от частния и публичния сектор, заяви правителствен служител.

Очаква се решението да натовари бюджета тази година, когато гръцката икономика ще се свие с до 10 процента заради карантината, която бе въведена с цел ограничаване на разпространението на коронавируса.  

„Този конкретен разход докосва границите на фискалния потенциал на страната", заяви Мицотакис пред депутатите. 

Гърция, която се нуждаеше от три международни спасителни плана между 2010 и 2015 г., намали държавните пенсии няколко пъти през последните години, за да редуцира разходите и да направи системата жизнеспособна.

Страната все още има най-високото съотношение на дълг към БВП в еврозоната, а коронавирусната пандемия разби надеждите ѝ за силен растеж през тази година.

Финансовата ситуация в Гърция се следи изкъсо от международните кредитори на страната, Европейския съюз и МВФ.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: