Отидете към основна версия

3 213 22

Президент се бори за 6-ти мандат

  • беларус-
  • президент-
  • избори

Лукашенко управлява Беларус вече 26 години без прекъсване

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Александър Лукашенко се бори за шести пореден мандат, но за първи път среща сериозна съпротива. Днес в Беларус се провеждат президентски избори - шестите от независимостта на Беларус. И на шестия път кандидатурата си за президент в тях издигна действащият държавен глава Александър Лукашенко, който управлява Беларус без прекъсване през последните 26 години, предават информационните агенции.

За разлика от досегашните избори този път Лукашенко е изправен пред сериозно предизвикателство от още 4-ма претенденти за най-високия държавен пост, даващ реалната власт в бившата съветска република. Това са съпредседателят на обществено движение "Кажи истината", 39-годишният Андрей Дмитриев, бившият депутат от долната камара на беларуския парламент, 43-годишната Анна Канопацка, 37-годишната домакиня Светлана Тихановска и председателят на партия "Беларуска социалдемократическа общност" Сергей Черечен.

Сред главните причини за засилващото се обществено недоволство и за раздвижването сред редовете на немощната досега опозиция е влошаващото се икономическо състояние в страната и нихилистичното отношение на Лукашенко към пандемията от коронавируса. В страната се проведоха поредица от опозиционни митинги, събиращи десетки хиляди протестиращи - нещо непознато в страната от времената на разпада на СССР.

Дрязгите сред управляващия елит и изострянето на отношенията с Русия - главен поддръжник и спонсор на досегашния режим, допълнително усложняват усилията на 65-годишния Лукашенко да спечели шести пореден управленски мандат. Той отново прибягна до изпитаните си методи на репресии срещу опозицията и масовото недоволство, демонстрирайки, че не се колебае да използва лостовете на властта, за да се задържи на върха, и ако е необходимо - да потуши със сила всеки опит на неговите опоненти да оспорят резултатите от президентските избори.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: