Отидете към основна версия

18 791 61

Скандал в Германия! Министърът на здравеопазването си купи луксозна вила в Берлин за повече от четири милиона евро

  • йенс шпан-
  • берлин-
  • германия

Инвестиция от такъв мащаб вероятно ще бъде рядкост дори за федералните министри

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Често провокациите от миналото продължават да настигат политиците. За Йенс Шпан това са изявленията за безработните от 2018 г. „Hartz IV не означава бедност“, заяви тогава федералният министър на здравеопазването и още „нашата социална система всъщност осигурява покрив над главата им“.

Критиката дойде бързо и вероятно също беше взета под внимание. Стотици хиляди поискаха министърът да живее с 416 евро за месец. Той отхвърли това, защото всекидневният му професионален живот беше твърде отдалечен от реалността Hartz IV.

Тогава едно сатирично списание показа във фотомонтаж как Шпан вечеря в шикозен ресторант и написа: „Йенс Шпан доказва, че лесно можете да се наситите с 416 евро“.

Две години по-късно разликата между Шпан и бедните очевидно малко се е разширила. Според информация на Business Insider, политикът и съпругът му Даниел Фънк са купили съвместна къща в шикозен берлински квартал. Според съседите въпросната вила от 20-те години на миналия век за последно е оценена на около три милиона евро. Вътрешните документи на брокера от друга страна показват, че купувачите са платили точно 4,2 милиона евро.

Инвестиция от такъв мащаб вероятно ще бъде рядкост дори за федералните министри. Особено след като Шпан досега поддържаше положителен образ. Особено в кризата в коронавируса той успя да спечели точки пред гражданите с външния си вид. А и партията му също е много популярна.

На въпрос на журналисти Шпан не коментира как точно е финансирал покупката на луксозната вила.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 47 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: