Отидете към основна версия

2 750 10

Отбой! Тръмп ще изтегли американските войски от Ирак

  • сащ-
  • ирак-
  • пентагон

Миналия месец високопоставен американски генерал каза, че смята, че САЩ ще запазят по-ограничено, но трайно присъствие в страната

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отново потвърди плановете си да изтегли всички американски войски от Ирак колкото се може по-скоро, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА. 

Тръмп направи това изявление по време на среща с иракския премиер Мустафа ал Казими в Белия дом в четвъртък, на която двамата обсъдиха начини за овладяване на проиранските милиции в страната и за борба с постоянната заплаха от "спящи клетки" на "Ислямска държава".

"Ние очакваме деня, в който няма да бъде нужно да сме там", каза Тръмп. Той заяви, че американските сили ще се изтеглят скоро и изрази надежда, че те ще оставят страна, която ще бъде в състояние да се отбранява сама.

На въпрос за графика на американското изтегляне, Тръмп се обърна към държавния секретар Майк Помпео, който отговори: "Президентът е заявил ясно, че иска да намалим нашите сили до минимално равнище колкото се може по-скоро. Това е задачата, която той ни е поставил, и ние работим с иракчаните да я изпълним".

В момента в Ирак има над 5000 американски военнослужещи. Миналия месец високопоставен американски генерал каза, че смята, че САЩ ще запазят по-ограничено, но трайно присъствие в страната.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.

Свързани новини