Last news in Fakti

21 Август, 2020 07:30 1 589 3

Официално! САЩ поискаха от ООН да възобнови санкциите срещу Иран

  • иран-
  • сащ-
  • оон-
  • санкции

Държавният секретар Майк Помпео връчи нотификацията за американското искане на председателя на Съвета за сигурност

Официално! САЩ поискаха от ООН да възобнови санкциите срещу Иран - 1
Снимка: shutterstock

САЩ уведомиха официално ООН за искането си всички санкции на Обединените нации срещу Иран да бъдат възстановени, като се позоваха на значителни ирански нарушения на ядрената сделка от 2015 г., съобщи Асошиейтед прес.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео връчи нотификацията за американското искане на председателя на Съвета за сигурност на ООН. В писмото си до ООН Помпейо заявява, че САЩ уведомяват Съвета за съществено неизпълнение на задълженията по ядрената сделка от иранска страна.

Още преди формалното уведомление от американска страна обаче останалите членове на Съвета за сигурност отхвърлиха подобна стъпка. Никой от останалите членове на Съвета за сигурност на ООН не смята, че САЩ имат правно основание да искат възстановяване на санкциите, защото президентът Доналд Тръмп се оттегли от ядрената сделка през 2018 г.

Според САЩ оттеглянето им от ядрената сделка не ги лишава от правото им като първоначален участник в нея и постоянен член на Съвета на сигурност на ООН да изискват връщане на санкциите.

Този аргумент обаче вече беше отхвърлен от другите членове на Съвета, включително американските съюзници Великобритания и Франция, както и от Китай и Русия.

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф е заявил в телефонен разговор с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, че световната организация трябва да се противопостави на американското искане, което "би имало опасни последствия за международното право" и "ще дискредитира Съвета за сигурност".

Според резолюцията на Съвета за сигурност, с която е приета ядрената сделка, с днешната нотификация започва да тече 30-дневен период, след който санкциите на ООН във вида им преди облекчаването им през 2015 г. ще бъдат върнати, освен ако не бъде приета нова резолюция, която изрично да продължи тяхната отмяна. САЩ обаче ще използват правото си на вето спрямо всяка резолюция, която предвижда продължаване на облекчаването на санкциите.

Поради правния дебат около позицията на САЩ е възможно искането просто да бъде игнорирано от останалите членове на Съвета за сигурност на ООН, което ще постави под въпрос способността на Съвета да налага собствените си правно обвързващи решения.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мали мали

    9 0 Отговор
    Пак санкции,мали мали
  • 2 Интересно

    14 0 Отговор
    ООН налагала ли е санкции на САЩ някога и кога...
  • 3 Сандо

    8 0 Отговор
    Тяхната няма да стане и те го знаят,но нали си мислят,че все още са хегемон .