Отидете към основна версия

3 263 22

Тръмп каза кой е най-великият премиер

  • сащ-
  • япония-
  • доналд тръмп-
  • шиндзо абе

Тръмп каза на Абе, че е свършил "фантастична работа"

Снимка: БГНЕС/ EPA

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп заяви в Туитър, че премиерът на Япония Шиндзо Абе скоро ще бъде признат за най-великият човек, който някога е заемал най-високия политически и управленски пост в третата по сила световна икономика.

"Току-що имах прекрасен разговор с моя приятел, японския премиер Шиндзо Абе, който скоро ще напусне поста си. Шиндзо скоро ще бъде признат за най-великия министър-председател в историята на Япония, чиито отношения в момента със САЩ са най-добрите в историята. Специален човек ", написа Тръмп, предаде БНР.

Двамата лидери разговаряха продължително по телефона, като Тръмп каза на Абе, че е свършил "фантастична работа" и че отношенията между двете държави са по-силни от всякога, посочи и говорителят на Белия дом Джуд Диър. Японският премиер заяви на Тръмп, че укрепването на алианса на двете държави ще бъде запазено дори след напускането на премиерския пост от страна на Абе, посочи говорител на японското правителство.

Премиерът в оставка също така посочи пред американския президент, че неговата страна би искала да си сътрудничи тясно със САЩ по новата стратегия за противоракетна отбрана на Япония. Абе обяви в петък, че подава оставка поради лошо здравословно състояние, с което се слага край на най-дългогодишния мандат на японски премиер. Според някои информации, един от кандидатите за негов наследник може да бъде главният секретар на кабинета в страната Йошихиде Суга. Междувременно агенция Jiji press съобщи, че японската управляваща Либералдемократическа партия ще проведе на 14-ти септември форум, на който да излъчи нов свой лидер и премиер на страната.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 3 гласа.

Свързани новини

  • Шок в Токио! Премиерът подаде оставка

    Японският премиер Шиндзо Абе подаде повече от неочаквана оставка, заяви информиран източник, цитиран от Ройтерс. По-късно Абе даде пресконференция, ...
    28.08.2020
    6 269
    19
  • Премиерът е здрав и напусна болницата

    Японският премиер Шиндзо Абе премина медицински изследвания днес, съобщи правителствен източник, цитиран от Ройтерс. Това се случи на фона на опасения ...
    17.08.2020
    7 957
    13
Новини по държави: