Отидете към основна версия

3 134 23

Тайван, САЩ, Япония и ЕС търсят варианти за ограничаване на Китай от веригите за доставки

  • тайван-
  • сащ-
  • китай-
  • ес-
  • вериги за доставки-
  • тоталитарност-
  • авторитаризъм-
  • индустрии-
  • полупроводници-
  • съмишленици

Страните искат да избегнат комунистически Пекин да застраши индустриите им

Тайван, САЩ, Япония и ЕС търсят демократични „съмишленици“, които да изместят веригите за доставки от Китай.

Министерство на външните работи на Република Китай, Министерство на икономиката, Американският институт в Тайван, Европейският икономически и търговски офис, Японско-тайванската борсова асоциация и Тайванският съвет за развитие на външната търговия (TAITRA) съвместно организираха форум за преструктуриране на веригите за доставка.

Директорът на Американския институт Брент Кристенсен заяви, че всички присъстващи са свързани от изповядването на общи ценности, сред които свободата на печата и религията, като подчерта, че изграждането на сигурни вериги за доставка изисква много координирани усилия и взаимопомощ.

Тайванските компании, изградили глобална производствена база за технологичен хардуер в Китай през последните 30 години, „все повече си дават сметка за опасността да обвържат бъдещето си с КНР (Китайска народна република)“, каза още Брент.

Министърът на външните работи на Тайван Джоузеф Ву на свой ред подчерта, че правителството води преговори с енергийната, медицинската и полупроводниковата индустрия за диверсифициране на веригата за доставки. Той добави, че пандемията е накарала страните да се запитат какво би се случило, ако техните ключови индустрии бъдат контролирани от „друга държава, която не почита ценности като върховенството на закона, свободата, демокрацията и прозрачността“.

„Занапред ще работим със съмишленици, за да установим взаимни индустриални връзки, които да доведат до съвместен просперитет, вместо до принуда, експлоатация и експанзионизъм. Виждам огромен потенциал за по-тясно сътрудничество между Тайван и съмишленици от Европа, Азия и Северна Америка“, каза още Ву.

TAITRA също работи с Япония в подкрепа на компании от двете страни за преместване на партньорства от Китай в Югоизточна Азия.

По-рано миналата седмица министрите на търговията от Индия, Япония и Австралия заявиха, че има спешна нужда от регионално сътрудничество за устойчивост на веригата за доставки и обмислят тази година да стартират съвместна инициатива, която ще бъде отворена и за други страни.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 15 гласа.

Свързани новини