Отидете към основна версия

3 092 15

Лавров: Русия е готова да съдейства за намаляване на напрежението в Източното Средиземноморие

  • кипър-
  • турция-
  • гърция-
  • средиземно море

Руският дипломат № 1 определи като неприемливи всякакви стъпки, които ескалират напрежението в региона

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Русия наблюдава ситуацията в Източното Средиземноморие и е готова да съдейства за намаляване на напрежението между страните, увери руският министър на външните работи Сергей Лавров, който днес е на официално посещение в Никозия.

Руският дипломат № 1 определи като неприемливи всякакви стъпки, които ескалират напрежението в региона. Той обяви готовността на Москва да окаже помощ за започването на истински диалог между участващите в конфликта страни за постигането на взаимноприемливи решения.

"Нас също ни безпокои ситуацията в Източното Средиземноморие по отношение на вашите отношения с Република Турция. Ние сме готови да съдействаме за установяването на прагматичен диалог, опиращ се на уважението и взаимните интереси в търсене на справедливо решение в съответствие с международното право”, заяви Сергей Лавров по време на разговора си с президента на Кипър Никос Анастасиадис.

В същото време като проблем в Източното Средиземноморие, който силно тревожи Москва, руският външен министър посочи действията на "разположени далеч от региона страни, като САЩ", които допринасят за конфликта вместо за мирни решения.

Сергей Лавров отново подчерта и позицията на Русия, че справедливото решаване на Кипърския въпрос трябва да се основава на резолюциите на ООН. Той се обяви и за премахване на гаранциите, за чието запазване настоява Турция. Според Лавров те не отговарят на съвременните условия и трябва да се търси решение чрез Съвета за сигурност.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 9 гласа.

Свързани новини