Last news in Fakti

8 Септември, 2020 18:43 3 084 20

"Златните" паспорти на руснаците

  • русия-
  • паспорт-
  • кипър

Някои от тях дават огромни суми, за да си осигурят "златна гаранция" за сигурност в чужбина

"Златните" паспорти на руснаците - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Състоятелните руснаци винаги са се интересували от европейско гражданство. Някои от тях дават огромни суми, за да си осигурят "златна гаранция" за сигурност в чужбина.

Как най-бързо се става гражданин на ЕС? Фирмите, които помагат на богатите руснаци да получат чуждо гражданство, знаят отговора: бързо става в Кипър и Малта, но е доста скъпо. Бързо става също и в карибските страни, където е значително по-евтино. С паспортите от тези държави да се влиза в Шенгенското пространство без виза.

Както споделят пред ДВ фирмите, предоставящи посреднически услуги, през последните месеци търсенето е нараснало три-четири пъти. Интересът към Кипър и Малта расте стабилно, но придобиването на гражданство в ЕС става все по-трудно: програмите поскъпват, проверките стават по-сложни, а рисковете за тези, които не са попълнили въпросника коректно, стават все повече.

Кипър иска по два милиона евро

Интересът към Кипър е нараснал покрай спадналите цени на недвижимите имоти на острова, казват от фирма, която предлага виртуален оглед на бъдещата собственост за инвеститорите, които са готови да купуват. Мнозина обаче били недоверчиви и чакали да паднат ограниченията, за да посетят острова лично.

Кипърски паспорт както и преди може да се получи срещу инвестиция от два милиона евро, без да се налага да се живее в страната. Но държавните такси междувременно са увеличени от 150 000 на 200 000 долара. Увеличена е бройката на работните места, които трябва да бъдат създадени – от пет на девет.

На потенциалния инвеститор би трябвало да се направи подробна проверка – за произхода на капитала, за съдимост и за това, че не е обект на санкции от страна на ЕС. Освен това съществува изискването да не е бил на държавна длъжност в последната година. Както става ясно от разследване на телевизия „Ал Джазира“ обаче, кипърско гражданство са получили и редица лица, заемали високи постове в руската администрация.

Новите правила на Малта

Има и ръст в търсенето на малтийско гражданство, но не така висок: хората бързали да подадат заявки по старата програма, по която квотата от 180 души вече е изчерпана. От септември властите в Малта пускат нова програма с по-строги изисквания: сумата, която трябва да се внесе във Фонда за развитие на Малта се увеличава, а размерът на инвестицията в имот, която трябва да се направи, се удвоява – от 350 на 700 000 евро. Въвежда се и изискването за постоянно пребиваване на острова, което навярно ще откаже мнозина от желанието да получат местно гражданство, предполагат от посредническите фирми. Там смятат също, че правоохранителните органи на острова не разполагат с достатъчно ресурси да контролират това постоянно пребиваване.

Но Малта е по-малко популярна сред руснаците в сравнение с Кипър. През 2018 година например малтийски паспорти са получили само 50 руски граждани.

Карибският паспорт – гаранция за сигурност

От карибските държави с най-голяма популярност се ползват Сейнт Китс и Невис, Антигуа и Барбуда, както и Сейнт Лусия. Те позволяват безвизово влизане в над 100 страни, включително и във Великобритания. Карибски паспорт може да се получи срещу инвестиции в икономиката в размер на 100 000 -150 000 долара в зависимост от страната, документите се оформят дистанционно. Както посочва експертът по инвестиционна миграция Игор Немцов, паспортите са и един вид гаранция за сигурност. „В Русия и държавите от ОНД няма и помен от икономическа или политическа стабилност, а всеки предприемач, даже тези от средно ниво, искат да имат сигурност в утрешния ден.“

Чуждият паспорт – като резервно летище

От 2003 година насам Кипър е припечелил чрез „златните“ паспорти над 6,5 милиарда евро, Малта от 2014 до 2018 – към 850 милиона. Европейската комисия нееднократно е отправяла критики към схемите за получаване на гражданство срещу инвестиции, позовавайки се на рисковете в сферата на сигурността, прането на пари, избягването на данъците и корупцията. Комисията продължава да проверява доколко подобни инвестиционни програми отговарят на нормите на ЕС.

Търсенето на паспорти расте с всяка следваща година, казва Иля Шуманов, заместник-директор на „Трансперънси Интернешънъл“ в Русия. И дава следното обяснение за резкия ръст в интереса напоследък: „Някои си подготвят резервно летище, в случай че се появят политически сътресения, други – площадка за евакуация на своето семейство".


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 човека с торбичката

    5 1 Отговор
    Язи знам как
  • 2 до свидания

    8 3 Отговор
    Наиграха се руснаците с гражданствата.
  • 3 Е тука шкембе капитан

    12 5 Отговор
    Ги дава за 5000 евро
  • 4 Stéphanie 🎲

    15 11 Отговор
    Браво бе 😁👏 Някои от тях дават огромни суми, за да си осигурят "златна гаранция" за сигурност в чужбина.😳 Нали в Русия беше прекрасно,демокрация....руснаците явно са на друго мнение,бг.русофилите чете ли .....

    Коментиран от #5, #7, #13

  • 5 надига краката

    5 6 Отговор

    До коментар #4 от "Stéphanie 🎲":

    Ти ка взе френски паспорт ма, мадмоазел?

    Коментиран от #6

  • 6 Stéphanie 🎲

    4 6 Отговор

    До коментар #5 от "надига краката":

    Не съм си го купила.Тук завърших,ожених се поне при мен.Не ми е било мечтата обаче ,очите ми все към Америка гледат....

    Коментиран от #9

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Те превземат

    1 4 Отговор

    До коментар #7 от "Хихихихи":

    Бубулечките в тиквата ти на тебе.
  • 9 надига краката

    9 5 Отговор

    До коментар #6 от "Stéphanie 🎲":

    Никога не е късно да зе разведеш и да се вземе с някой мексиканец, само как алжирецът ще ти разпише развода..?

    Коментиран от #10, #12

  • 10 гостгост

    7 5 Отговор

    До коментар #9 от "надига краката":

    То това е въпрос към руснаците.Там са предилмно мюсюлмани и всякаква друга мешилка!
  • 11 РОСИЯ КАТУН С РАКЕТИ

    15 6 Отговор
    Накратко в статията пише ,че руснаците се прескачат през глава да напускат Русия.Никой нормален и можещ човек не би искал бъдеще и живот в Русия.Това не го иска дори и българската предателска русофилия.Всяка година руското население намалява с по един милион ,а и отделно един милион руснаци се борят за зелена карта за САЩ всяка година.
  • 12 Stéphanie 🎲

    12 4 Отговор

    До коментар #9 от "надига краката":

    Нямам намерение да се развеждам ,имам прекрасно семейство с французин.Падам си малко расист -спрямо (афроараби)никога не бих избрала мъж от тази раса.Идеята и на двама ни е Америка, не е хубаво да пишеш неща за които не знаеш.

    Коментиран от #14

  • 13 Враца Баце

    8 3 Отговор

    До коментар #4 от "Stéphanie 🎲":

    Сетро, така моат да пътуват из Ойропа и свето без визи. Боли ги дедовия иначе за второ гражданство. Руснаците са горди ора. Кой има пари плаща, получава и спира да се реди за визи. Това е замисало мъ кой да го проумее. За тва и безброй китайци и бразилци се сдобиха с португалски паспорти. На едните португалскийо им е майчин, на другите им е втори език там дека е Макао. Земат пашипорта и юрош по свето широк да си праят екскурзиики.
  • 14 стоян

    7 6 Отговор

    До коментар #12 от "Stéphanie 🎲":

    До 12 ком -Другарко -пиши по френските сайтове като живеш там - не ни интересуват твоите проблеми

    Коментиран от #15

  • 15 Другарю

    8 2 Отговор

    До коментар #14 от "стоян":

    Ти кой си ,че да казваш на хората какво ще правят ???
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Мехо

    2 4 Отговор
    Гледам че няма много желаещи да живеят по Сибир и Подмосковието. Гнила круша е вече Русия и даже и най заклетите родолюбци браточки го знаят.
  • 19 Зина

    6 2 Отговор
    Бегат олигарсите дето са крали и ги е страх да не ги хвърлят в затвора. Същите боклуци като у нас от 146 милиона 50 и 100 боклука отпадък винаги ще се намерят. У нас на 6,5 милиона има сигурно 10 000 отпадък такива което говори зле.
  • 20 АрхНикола Пеев

    4 3 Отговор
    БЪРЗАТ, бързат руснаците да напуснат "рая" на Путин
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания