Отидете към основна версия

3 924 31

Полша ще помогне на Германия, ако се откаже от "Северен поток-2"

  • северен поток 2-
  • северен поток-2-
  • полша-
  • русия-
  • газопровод-
  • германия

Инициативи като" Северен поток-2 "противоречат на идеята за солидарност и енергийна сигурност

Снимка: БГНЕС/ EPA

Полското правителство може да помогне на Германия със своята инфраструктура за транспортиране на газ, в случай че Берлин откаже да използва газопровода "Северен поток-2", коментира пред полската телевизия прессекретарят на правителството на републиката Пeтeр Мюлер, цитиран от ТАСС, предаде News.bg.

"Сега трябва да разгледаме различни варианти по отношение на енергийната сигурност. Полша от самото начало подчерта, че европейската солидарност в тази област трябва да бъде недвусмислена", коментира той, дали Полша ще може да предложи на Германия възможността за газопровода "Балтик Пайп" вместо "Северен поток-2". "Следователно, ако такива нужди бъдат декларирани от германска страна, Полша е отворена да използва и инфраструктурата, която изгражда, за своята енергийна сигурност. Тъй като подхождаме солидарно към енергийната сигурност, ние вярваме, че тя трябва да бъде изградена с общоевропейски подход", Мюлер.

Според него "инициативи като" Северен поток-2 "противоречат на идеята за солидарност и енергийна сигурност". "Балтик пайп" е проект за газопровод, който трябва да свърже полета на норвежкия шелф в Северно море с Полша през Дания. Проектът предвижда три фази: свързване на норвежка и датска газопреносни системи, разширяване на датската инфраструктура и изграждане на тръба, която ще свързва Полша и Дания по дъното на Балтийско море. Планираният капацитет на газопровода е 10 милиарда кубически метра годишно. Полските власти възнамеряват да завършат строителството до 1 октомври 2022 година.

Полският министър-председател Матеуш Моравецки призова в сряда в Германия да спре строителството на газопровода "Северен поток-2", тъй като Варшава вижда проекта като заплаха за стабилността на региона, съобщава "Ройтерс". Германия се консултира с европейски партньори и партньори от НАТО за това как да реагира, ако Русия не успее да обясни случая с Навални, който според немските лекари е бил отровен с нервен агент. Русия казва, че не е видяла доказателства, че е бил отровен. "Тази реакция трябва да доведе, на първо място, до спиране на работата по "Северен поток-2 ", който укрепва мощта на Русия, помага на президента Путин да изгради военна сила, помага за сплашване на други държави", коментира Моравецки.

"Имаме Германия на западната си граница, без която този проект няма смисъл ... Призовавам ги да видят какво се случва в Беларус, какво се случва в Украйна, колко риск ще създаде завършването на този проект в Украйна. " Полша, която внася по-голямата част от газа, който консумира от Русия, отдавна се противопоставя на "Северен поток-2" с аргумента, че това ще укрепи и без това доминиращата позиция на Русия на газовия пазар в региона. Тръбопроводът ще удвои капацитета на съществуващия "Северен поток-1" и ще помогне на Русия да заобиколи Украйна, основният път за руски газ. Москва и Киев са в конфликт след анексирането на Крим от Русия през 2014 г.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания