Отидете към основна версия

2 743 18

Китай и други страни ще участват във военно учение в Русия

  • китай-
  • русия-
  • учение

Учението има особено значение за китайско-руските отношения в този важен момент, когато целият свят се бори с пандемията

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Китайски и руски войски ще участват в съвместно военно учение в южна Русия по-късно този месец заедно със сили от Армения, Беларус, Иран, Мианма, Пакистан и други държави, съобщиха от китайското министерство на отбраната, цитирано от Асошиейтед прес.

Китай ще докара с най-новия си транспортен самолет техника и въоръжения, които да се включат в учението "Кавказ-2020", каза министерството. Военните маневри ще продължат от 21 до 26 септември и ще се съсредоточат върху отбранителни тактики, обкръжаване, контрол и командване на бойното поле.

Учението има особено значение за китайско-руските отношения "в този важен момент, когато целият свят се бори с пандемията", заяви министерството.

Междувременно, за втори пореден ден, голям брой китайски изтребители навлязоха вчера за кратко във въздушното пространство на Тайван, съобщиха от тайванското министерство на националната отбрана, но не уточниха точния им брой, сред които е имало изтребители "Сухой-30", уточни ДПА.

Китай е извършвал и преди подобни провокативни навлизания на голям брой изтребители в тайванската идентификационна зона за въздушна отбрана. Министерството на националната отбрана на Тайван прикани Китай "да не подкопава регионалния мир и стабилност".

По-рано тази седмица, за първи път от 45 г. бяха произведени изстрели на на китайско-индийската граница в Хималаите. През юни индийски и китайски граничари се биха с камъни и пръчки, като загинаха 20 индийски войници.

Също вчера, Индия и Япония подписаха споразумение, което ще даде на всяка от тях достъп до военните бази на другата за доставки и услуги, съобщиха от индийското външно министерство, цитирано от ДПА. В телефонен разговор, оттеглящият се японски министър-председател Шиндзо Абе и индийският премиер Нарендра Моди приветстваха споразумението и се съгласиха, че то ще допринесе за мира и сигурността в Индо-тихоокеанския регион, каза министерството.

Индия и Япония засилват своите връзки в отбраната през последните години и редовно провеждат съвместни военноморски учения, разглеждани като опит за противодействие на нарастващото влияние на Китай в региона.

Освен това, Индия официално въведе на въоръжение пет френски изтребителя "Рафал", предаде ДПА. Агенцията отбелязва, че това е станало в момент, когато Индия има все по-изострящ се пограничен спор с Китай. На церемонията във военновъздушна база в Северна Индия присъстваха министрите на отбраната на Индия и на Франция.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 13 гласа.

Свързани новини