Отидете към основна версия

1 933 9

Китай да отвори пазарите за Европа

  • ес-
  • споразумение-
  • китай

Представители на ЕС търсят общо споразумение

Снимка: БГНЕС/EPA

Европейски представители отправиха призив за отваряне на китайски пазари, съобщи France 24.

Проведени бяха разговори с китайския държавен глава. Преговорите от европейска страна бяха оглавени от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лаейн.

На тях присъстваха още германският канцлер Ангела Меркел и председателят на ЕП Шарл Мишел. Те проведоха дистанционен разговор с китайския държавен глава Си Дзинпин.

ЕС обяви, че ще запази неутралност по спора на китайското правителство със САЩ. От там обаче настояват за търговско споразумение, което предвижда отваряне на пазарите на Китай, както и зачитане на правата на гражданите на Хонконг.

ЕС е водещ партньор на китайската държава, но достъпът до нейните пазари е ограничен от някои бариери, като това трябва да бъде решено с двустранно споразумение. Китайският представител заяви, че страната му е готова да подобри обмена с европейската общност при спазване на взаимно уважение.

Договорени са общи действия за технологични иновации и инвестиционна защита.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 7 гласа.

Свързани новини

  • ЕС търси справедливо споразумение с Китай

    Преговорите за споразумение между ЕС и Китай продължават. Това германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от Ди Велт. Двете страни се опитват да д ...
    30.09.2020
    1 881
    13
  • Среща на върха между ЕС и Китай

    Евролидерите ще проведат разговори с китайския президент Си Дзинпин, съобщи France 24. Планирано е провеждането на видео среща. Участие са заявили ...
    14.09.2020
    1 758
    2
Новини по държави: