Отидете към основна версия

2 257 37

ЕС трябва да наложи допълнителни санкции на Русия

  • санкции-
  • петрас аущревичюс-
  • русия-
  • ес-
  • алексей навални-
  • отравяне

Русия има разработен план за присъединяване на Беларус към федерацията

Снимка: Shutterstock

ЕС трябва да наложи допълнителни санкции на Русия след отравянето на опозиционния лидер Алексей Навални. Това каза в предаването "Нещо повече" по "Хоризонт" евродепутатът от "Обнови Европа" Петрас Аущревичюс.

Аущревичюс е член на външната комисия и на делегацията на парламентарната комисия ЕС-Украйна. Петрас Аущревичюс, който има забрана за влизане в Русия и Беларус, смята още, че има разработен план на Русия за присъединяване на Беларус към федерацията.

„От 1999 година, когато бе обявен съюзът Русия-Беларус, не се случи кой знае какво. Беларус е част от митническия, военния, до голяма степен политическия съюз, но не и от правния. Тоест, все още е суверенна страна. Сега, когато режимът на Лукашенко започва да пада и икономическото положение става нетърпимо, Путин започва да го притиска да си изпълни обещанието и да подпише окончателното споразумение, а това е въпрос на няколко години", посочи още Аущревичюс.

„Според мен, голям риск е за Европа да изчезне една суверенна страна за сметка на уголемена Русия. Но план има. Не вярвам, че нещата се случват от само себе си. Има план, за който не знаем, но за него отговарят определени хора. Сещам се за думите на известен офицер от КГБ, казани в последните дни на СССР - "Не вярвайте, че нещата се случват. Те са премислени и се ръководят". Путин не е глупав, а много умен сам по себе си политик“, посочи още евродепутатът.

Според Аущревичюс, при отравянето на Навални се повтаря случаят със Скрипал, което, по думите му, преминава всякакви граници: „Ние виждаме в това ясна илюстрация, че руският управляващ елит не познава никакви граници - той пренебрегва общественото мнение в страната, а и в международен мащаб и е готов на всичко, за да постигне целите си. Така че границите са наистина преминати и вярвам, че ЕС няма да се ограничи в изразяване на съжаление и безпокойство, а ще наложи определени санкции. Съжалявам да го кажа, но диктаторите разбират единствено езика на силата.

Аущревичюс смята, че режимът на Путин не е изчерпан и подготвя нещо, по думите му, "още по-лошо": „Развоят на събитията в Беларус предизвика много сериозни главоболия в Кремъл и беше приет като сериозно предизвикателство. Не знам по каква причина, защото те трябваше да се предвидят. Вероятно бяха изненадани от решимостта на хората - никога преди това нямаше протести, които да са продължили 5 седмици и то при такава мобилизация в цялата страна. Затова господарите в Кремъл приеха случващото се като много силен сигнал и като са имали предвид събитията в Хабаровск, вероятно са видели сериозно предизвикателство за т.нар. "стабилност" на режима на Путин".

Петрас Аущревичюс допълва: "Може би някои от тях са приели Навални като движеща сила за това, което би могло да се случи в Русия. Имаше мнения, че са възможни предсрочни избори за Думата в началото на декември. И ако това се окаже истина, Навални се превръща в огромен проблем за Путин, защото докато той говори открито, това носи много несигурност и предизвикателства. На регионалните избори се видя, че опозицията набира сили, а подкрепата за Путин е доста по-малка, отколкото за "Единна Русия". Така че той започва да губи и вече не е тази популярна и обединяваща фигура. Затова, според мен, има връзка между двете събития". Евродепутатът от "Обнови Европа е категоричен, че не би трябвало да има и капка съмнение, че в случая с Навални става дума за отравяне.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.

Свързани новини