Отидете към основна версия

47 866 123

Спешен разговор между Турция и Русия - Септември 2020

  • армения-
  • нагорни карабах-
  • азербайджан-
  • турция-
  • русия-
  • военно положение

В Армения беше обявено военно положение

Снимка: БГНЕС/ EPA

Първите дипломати на Турция и Русия Мевлют Чавушоглу и Сергей Лавров обсъдиха по телефона ескалацията на напрежението между Армения и Азербайджан, предаде ТАСС, позовавайки се на източник от турското външно ведомство.

"Нашият министър на външните работи Мевлют Чавушоглу проведе разговор с ръководителя на външното министерство на Руската федерация Сергей Лавров. Те обсъдиха агресията на Армения", съобщи източникът. Турция реагира на избухналите тежки сражения в района на Нагорни Карабах с лавина от изявления на различни държавни представители и институции. В тях тя осъжда Армения, обвинявайки я, че застрашава мира и стабилността в региона, и заявява пълна подкрепа за Азербайджан.

Азербайджанският президент Илхам Алиев обеща победа над Армения. Алиев обвини Армения, че е започнала тази сутрин обстрел на азербайджански населени пунктове, причинявайки цивилни и военни жертви. Арменският премиер Никол Пашинян призова населението на страната да "бъде готово да защитава свещеното отечество". В Армения бе обявено военно положение и мобилизация.

Междувременно руските медии съобщиха, че Русия е изразила готовност да посредничи за стабилизиране на ситуацията в Нагорни Карабах. Такава позиция е изразил външният министър Сергей Лавров. Френското министерство на външните работи призова Армения и Азербайджан да прекратят военните действия и да възобновят незабавно диалога помежду си. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призова Баку и Ереван да прекратят военните действия и незабавно да се върнат на масата за преговори.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 83 гласа.

Свързани новини