28 Септември, 2020 08:00 12 707 45

Ето колко са жертвите на сраженията в Нагорни Карабах

  • нагорни карабах-
  • жертви-
  • армения-
  • азербайджан-
  • сблъсъци-
  • убити

Международната общност призова за незабавно спиране на сраженията

Ето колко са жертвите на сраженията в Нагорни Карабах - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Най-малко 16 военнослужещи и цивилни са били убити вчера при ескалиралото напрежение между Азербайджан и Армения, предаде „Ройтерс”.

Вчерашните сблъсъци са най-тежките между двете страни от 2016 година насам, пораждайки безпокойство относно стабилността в Южен Кавказ. Армения и Нагорни Карабах обявиха военно положение и мобилизираха мъжкото население. Международната общност призова за незабавно спиране на сраженията.

Нагорни Карабах е част от Азербайджан, но се управлява от етнически арменци. Нагорни Карабах съобщи, че 16 от военнослужещите са били убити и има над 100 ранени, след като Азербайджан е предприел въздушна и артилерийска атака. Азербайджан, който също обяви военно положение, обяви, че въоръжените сили са реагирали на арменски обстрел и че петима членове на едно семейство са били убити от арменски обстрел. ООН и Съединените щати призоваха за незабавно прекратяване на сблъсъците в Нагорни Карабах.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺

    49 34 Отговор
    Бе пращайте 1 ескадрила Су-34 и проблема е решен там
  • 2 🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬

    53 52 Отговор
    Българските Миг-29 и Су-25 са готови да полкрепят и защитят братска Армения

    Коментиран от #10

  • 3 🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷

    44 95 Отговор
    Турските Ф-16 са готови да защитят братски Азербайджан

    Коментиран от #11, #12, #26

  • 4 🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺

    31 27 Отговор
    1 от ескадрила от 12 бомбардировачи Ту-22м3 с ракети Х-22 са достатъчни да решат проблема

    Коментиран от #30, #39

  • 5 Киряк Бойко турския везир

    28 29 Отговор
    Тръгвам с армията за Армения,да подкрепя моя Султан Ердоган.

    Коментиран от #18

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺

    5 35 Отговор
    Руски Ту-160 и Ту-22м3 са нанесли ракетни удари по Ереван и Баку.Истребители Су-27см3 са прихванали и свалили 4 арменски Су-25 и 6 азербайджански Миг-29.Въздушното пространство на Армения и Азербайджан вече се контролират от Руски Миг-31 с ракети Р-37

    Коментиран от #37, #40

  • 8 Дългият

    16 24 Отговор
    Изпратете там Путин да извърти един референдум и Нагорни карабах става арменски...нали там живеят арменци...поне има опит
  • 9 🇧🇾🇧🇾🇧🇾🇧🇾🇧🇾🇧🇾

    5 17 Отговор
    2 Беларуски Су-30см са вече в авиобаза Мариновка наред с 15 Руски Су-24М са нанесли ракетно-бомбени удари по Нагорни Карабах
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷

    7 16 Отговор

    До коментар #3 от "🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷":

    И аз така мисля

    Коментиран от #38

  • 12 Овена

    7 13 Отговор

    До коментар #3 от "🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷":

    Прав си

    Коментиран от #20

  • 13 Ххх

    68 12 Отговор
    Нещастните арменци. Имат твърде неприятния късмет да населяват райони, които са поробвани, избивани и опожарявани още от началото на арабските и османските нашествия. Почти винаги са били на първата линия и предния фронт още от времената на Византия и кръстоносните походи, та и до днес са потърпевши от войни с турци, азери и какви ли не още от ислямския свят.

    Коментиран от #17

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ххх

    39 3 Отговор
    Турция винаги и твърдо е била пристрастна по конфликта, особено при Ердоган. А Русия се чуди как да балансира между интересите на двете държави. От една страна Армения е съседна, християнска страна, исторически свързана от векове с Русия, и от векове възлагала надежди на Русия за защита и национално освобождение. От друга страна Русия има интереси и в Азербайджан. И като бивша съветска република, и като пазар за износ на оръжие. Освен това, доколкото знам Русия използва въздушните коридори на Азербайджан за полетите на руската авиация до Сирия. И, ако в резултат на изостряне на конфликта и взимане на страна Азербайджан реши да затвори въздушното си пространство за руски самолети, Русия може да се окаже с отрязан достъп по въздуха до Сирия. Защото трябва да моли Турция, или България и Гърция за въздушни коридори. Само че тогава сигурно биха се намесили САЩ, а нашето правителство много чинно изпълнява васалните си задължения в подобни ситуации.

    Коментиран от #43

  • 16 Папура

    13 7 Отговор
    Ердо да праща пушечно месо вече му е навик 😁🇧🇬🇧🇬🇧🇬

    Коментиран от #22

  • 17 Папура

    14 4 Отговор

    До коментар #13 от "Ххх":

    Всъщност още от времето на персийската империя са яли папура там , после македонска империя на Александър , после римляните , после пак персите , после арабите , византиици , турци , кръстоносци , всичко от там е минало , но много хора не знаят че арменците и кюрдите са един народ отделен от религията !!!

    Коментиран от #21, #29, #45

  • 18 456

    17 0 Отговор

    До коментар #5 от "Киряк Бойко турския везир":

    Грешиш, Ердоган подкрепя Азербайджан.
  • 19 Ххх

    6 14 Отговор

    До коментар #6 от "𐱅𐰇𐰼𐰰":

    Нормално е всеки да симпатизира на едната или другата страна. Но мисля че не е нормално по толкова просташки начин да изразяваш пристрастията си. И затова ви мразят навсякъде. Най - вече в съседните страни, където сте в обтегнати отношения със съседите си.

    Коментиран от #42

  • 20 Аман от

    18 2 Отговор

    До коментар #12 от "Овена":

    ... военнолюбци. Само че защо по време на СССР нямаше проблем. Всъщност проблема започна при Горбачов и достигна до днешния шовинизъм, който ще разпали поредната война (всъщност войната е музика за ушите на световния капитал).
  • 21 Ххх

    13 1 Отговор

    До коментар #17 от "Папура":

    Кръстоносците са били съюзници на арменците. През 1097 г., по време на Първия кръстоносен поход е било основано Едеското графство със столица град Едеса, днешния турски Шанлъурфа, което е било най източното кръстоносно владение. Просъществувало е до 1144 г., когато емирът на Мосул Имад ад - Дин Занги превзема града и той е загубен окончателно като християнско владение.
  • 22 Българ

    3 4 Отговор

    До коментар #16 от "Папура":

    И в Сирия трябва да праща, че и в Либия...
    Желание има но възможности???
  • 23 az #Победа75

    21 1 Отговор
    Накратко за основните играчи в конфликта: 1.На Вашингтон не му е до това сега, защото предстоят избори, а т.к. арменците имат силно лоби в САЩ като нищо могат и ще оказват натиск над администрацията на Тръмп. За демократите ситуацията е добра, защото създава трудности за Тръмп в предизборния период. 2.Турция няма интерес от бързо и кардинално разрешаване на конфликта в Нагорни Карабах, защото го използва като инструмент за натиск срещу Париж и евентуална разменна монета срещу своите интереси в Либия, Източното Средиземноморие и САР в евентуални бъдещи преговори с Париж и с Москва. 3.Баку има интерес да си върне контрола над тази територия. 4.За Москва ситуацията никак не е приятна, защото поддържа добри отношения и с Ереван, и с Баку, отделно от това ситуацията предполага мобилизация на арменското и азерското лоби в РФ, които след еврейското са най-силни в РФ. А освен, този сблъсък е предпоставка за създаване на напрежение и конфликт на територията на самата РФ между азери и арменци, и по линията православни/мюсюлмани. 5.Ереван естествено има интерес всичко да утихне и да се запази статуквото. 6.Лондон, доколкото поддържа тесни връзки с Анкара и има силно влияние там има интерес конфликтът да се задълбочи, защото създава трудности за преките му геополитически конкуренти - ЕС/в лицето на Франция/ и РФ.

    Коментиран от #31

  • 24 Арман Бабикян

    4 15 Отговор
    Айде сънародниците ми дадоха фира. Добре че избягах в България за да поведа народа им към победата и да ме направят цар
  • 25 цру фашкии

    14 2 Отговор
    Нещо краварите пак са се намесили за да отворят друга рана по земята. До сега там си кротуваха и само чичо Сам има интерес да разрови земята та и да отвлече вниманието от собствените терористични намеси и убийства на своя територия. Краварит продължават да стоварват оръжие в сирия и да се окупават около петролните и полета, а уж планираха изтегляне !
  • 26 Туркиня ке падне

    15 11 Отговор

    До коментар #3 от "🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷":

    Туркиня ке падне

    Коментиран от #44

  • 27 Ахмат Сила

    3 7 Отговор
    СА 👆 Слава Чечни .
  • 28 Новичок

    18 10 Отговор
    При военно положение в Армения,защо са тук още тия Халваджиян,Хекимян,Хиндилян няма ли да ги вземат запас?
  • 29 Вярно

    5 8 Отговор

    До коментар #17 от "Папура":

    Браво Папура не забравяй и българите че арменци, кюрди и българи са един и същ народ .
  • 30 Бкп

    7 3 Отговор

    До коментар #4 от "🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺":

    То няма толкова в движение. Само 4 за парадите и за пред телевизията.
  • 31 Ххх

    8 5 Отговор

    До коментар #23 от "az #Победа75":

    Турция спря да купува руски газ набляга на Азерски. Като почнат да купуват руски всичко ще се успокои
  • 32 🇷🇺РУСКАТА⛦ФЕДЕРАЦИЯ🇷🇺

    9 12 Отговор
    Азерите ако продължават с провокациите могат да станат бежанци! Руските щурмови изтребители са само на 5 минути път от Баку!
  • 33 RAMPEGE

    10 4 Отговор
    Ударили 2 бр БМП, а обявили танкове хахаха азарбейджанците са загубили 2 щурмови вертолета и 15 дрона!
  • 34 Биби Кинг

    3 7 Отговор
    Много компетентни има коментатори,запознати с този конфликт. Да ви питам специалисти за няколко неща : къде е родината на арменците , от кога и при какви обстоятелства арменците заживяват по сегашните си територии? Е това като разберете може с право да коментирате този конфликт! И за всичко са виновни вашите сънародници!
  • 35 Хасан

    7 8 Отговор
    Азербайджан е дал само 5 цивилни жертви,арменската армия е понесла страшни поражения над 190 убити и около 300 пленени армрнци
  • 36 Генерал

    4 3 Отговор
    Какви СУ бре? Нали руснаците инспирираха и поддържат този конфликт толкова години. Създадоха още като този и в Грузия, Украйна и къде ли не.
  • 37 Харизанович

    2 3 Отговор

    До коментар #7 от "🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺":

    И като се събудиш - краката ти отвити, чаршафа около врата и пръстите в контакта. Това ненормалните русофили все боеве са ви в главата. Те за това остъка от СССР ще умрат от глад, щото вместо нещо полезно, произвеждат летящи кюнци за унищожение.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Ивайло

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺":

    Дали? 😁
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Хасан

    6 3 Отговор

    До коментар #19 от "Ххх":

    Азерите са братя и сестри на турците ..и има правило " Мой брат не всегда правь ,но он всегда мой брат" ..Арменците са като гърците ..лакомията им струва скъпо
  • 43 Хасан

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "Ххх":

    Турция иска да има пряк достъп до Азербайджан и чрез Каспийско море към тюрките републики Узбекистан,Казакистан,Туркменистан и др а това е задния двор на Русия ..затова Русия поддържа у подкрепя тоя конфликт ..
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Хихи

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Папура":

    Все тая и арменците и кюрдите са по пещерняци.