Отидете към основна версия

6 535 22

Азербайджанската армия си е върнала територии в Нагорни Карабах

  • азербайджан-
  • армения-
  • нагорни карабах-
  • сблъсъци-
  • територия-
  • жертви-
  • араик арутюнян

Във вчерашния ден се стигна до кървави сблъсъци в размирния район

Снимка: БГНЕС/ EPA

Арменският лидер на окупирания Нагорни Карабах – Араик Арутюнян, заяви, че арменците са загубили някои позиции във вчерашния кървав ден на сблъсъци с Азербайджан, предаде „Дейли Сабах”.

Той каза, че има загинали и ранени войници и цивилни. „Ройтерс” предаде, че през вчерашния ден на сблъсъци в размирния район са загинали 16 души. Нагорни Карабах е международно призната територия на Азербайджан, която е под контрола на етнически арменци.

Както Армения, така и Азербайджан бяха част от Съветския съюз преди разпадането му през 1991 г. В продължение на четири десетилетия те са в задънена улица заради неразрешения конфликт за Нагорни Карабах. Въпреки че през 1994 г. беше договорено прекратяване на огъня, Азербайджан и Армения често се обвиняват взаимно в нападения. Конфликтът притеснява западните и регионалните страни, защото може да причини нестабилност в Южен Кавказ, който служи и като коридор за важни газопроводи.

Международната общност призова двете страни за прекратяване на огъня. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова Азербайджан и сепаратистките сили на Нагорни Карабах, подкрепяни от Армения, незабавно да прекратят сраженията в оспорвания регион, който се превърна в сцена на най-тежки сблъсъци от 2016 година насам. САЩ също осъдиха ескалиралите въоръжени сблъсъци между Азербайджан и Армения и призоваха двете страни към незабавно прекратяване на огъня. Държавният департамент изтъкна в изявление, че двете страни трябва незабавно да спрат въоръжените сблъсъци, както и всяка реторика или други действия, които могат да задълбочат напрежението.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 6 гласа.

Свързани новини