Last news in Fakti

5 Октомври, 2020 09:15 3 146 19

Азербайджан поиска изтегляне на арменските сили и извинение

  • азербайджан-
  • армения-
  • война-
  • нагорни карабах-
  • илхам алиев

Едва след това Азербайджан може да се върне на масата за преговори

Азербайджан поиска изтегляне на арменските сили и извинение - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев, в обръщение към нацията формулира условията, при които страната би прекратила огъня Нагорни Карабах, предаде Дойче веле.

"Нашето условие е да ни представят график за изтегляне на арменската армия от окупираните територии. Тогава ще възстановим режима на прекратяване на огъня", заяви Алиев. Той обвини властите в Армения и в редица европейски страни, които по думите му искат запазване на досегашното положение в Нагорни Карабах, че работят за ескалиране на конфликта, предаде News.bg.

Президентът на Азербайджан посочи, че многократно се е обръщал към Минската група на ОССЕ, към международната общност с молба да повлияят на Ереван, да въведат санкции срещу ввести санкции против Армения, но апелът му не е бил чут. Алиев призова Ереван да се извини пред народа на Азербайджан и публично да заяви, че Карабах не е Армения. По думите му, едва след това страната му може да се върне на масата за преговори.

Замразеният конфликт в Нагорни Карабах избухна с нова сила на 27 септември, след като Азербайджан започна мащабна военна операция, като обяви "контранастъпление". Целта на операцията е "противодействие на бойната активност на въоръжените сили на Армении и обезпечаване на сигурността на мирното население". Според информации на арменското външно министерство, армията на Азербайджан бомбардира населени места, включително столицата на непризнатата република Нагорни Карабах - Степанакерт.

Двете воюващи страни съобщават за многочислени загуби на противника в жива сила и техника В Азербайджан, Армения, и непризнатата Нагорно-Карабахска република е въведен режим на военно положение. През последните дни многократно бяха отправяни обвинения, че Турция подпомага Азербайджан и че през нейна територия са прехвърлени сирийски джихадисти в района на бойните действия. Същевременно обаче се появиха разкрития, че Русия е прехвърлила сили на частната армия "Вагнер", които воюват на страната на Армения. Припомняме, "Вагнер" се ръководи от бизнесмена Евгений Пригожин, известен като "готвача на Путин".

Руският военен експерт Павел Фелгенгауер заяви пред БНР, че още преди началото на бойните действия, в Армения са били прехвърлени сили от армията "Вагнер". Армения ще се опита да създаде числено надмощие на своята армия в района на Нагорни Карабах и ще предприеме контранастъпление срещу Азербайджан, прогнозира експертът. Според него, започналата нова война между Армения и Азербайджан е била неизбежна и в този смисъл очаквана. Превръщането на замразения преди близо 30 години конфликт в пълномащабна война е обусловено от няколко причини, едната от които е провалът на дипломатическите усилия.

Официално Кремъл призовава трети страни да се въздържат от намеса в конфликта и отрича да участва в него с бойна сила. През последните години наемниците от "Вагнер" се превърнаха в неотменен инструмент на военния аспект на руската външна политика в Африка, Близкия изток и Украйна. Дейността на "Вагнер" се превърна в конфликтна точка между Русия и Турция и при събитията в Либия.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 0 Отговор
    да има мир
  • 2 Армения

    44 20 Отговор
    Ако арменската армия се изтегли, ислямистите ще влязат в Карабах ще изколят и прогонят местното арменското население и на негово място ще заселят резняци! Това е манафското решение на карабахския въпрос!

    Коментиран от #3, #9, #12, #18

  • 3 Така е и редно да направят

    10 22 Отговор

    До коментар #2 от "Армения":

    Ако искат да са квит
  • 4 Оракул

    26 1 Отговор
    Интуицията ми подсказва, че няма да има победител в тая война, а двете страни ще претърпят огромни човешки и икономически загуби... Затова пък Русия и Турция ще спечелят много пари от продажба на оръжие....

    Коментиран от #14

  • 5 Баш Бащицата

    15 9 Отговор
    Да се извинят и да се изтеглят от Нагорни Карабах. Извинява се, който е виновен. Айде, убили 3-ма войника и ще се извинят.... Но, изтегляне от Нагорни Карабах как си го представят? Защо са били всичките тези жертви през тези 30 години, ако ей така просто се изтаглят? И какво ще стане с арменците, които са МЕСТНО население на Нагорни Карабах, ако се изтеглят? Т.е. абсолютно чесане на езици и абсолютни невъзможни условия. Това не е предложение. Не може да се разглежда като такова. Или е предложение за капитулация, при положение, че те не са победили, че да им се капитулира. Някой ден като превземат Ереван, ако превземат Ереван, тогава може да им се капитулира. Германия се предава след превземане на столицата й. Франция на Наполеон - също, след превземане на Париж. Тия убили 300 войници и айде - капитулирайте. Ми, няма пък.

    Коментиран от #19

  • 6 Sofia

    20 11 Отговор
    Армения е първата държава, която приема християнството като официална религия (301 г.)

    Коментиран от #8, #10, #17

  • 7 Бай Ху (By Who)

    9 4 Отговор
    Хе хе, това е все едно да искаш изтегляне и извинение от Бабикян!
  • 8 Е дин

    22 8 Отговор

    До коментар #6 от "Sofia":

    И какво от това. Арменците са едни от най-нахалните и нагли хора, които паразитират върху останалите подобно на евреите. Да сте чули да има арменец миньор.
  • 9 аноним

    19 14 Отговор

    До коментар #2 от "Армения":

    До сега арменските цигани когато се настаняваха в азерските имоти им беше добре но вече настъпиха мотиката зареваха на умряло
  • 10 koпа

    13 7 Отговор

    До коментар #6 от "Sofia":

    И кaквo кaтo e първaтa държaвa кoйтo приeл хриcтиянcтвoтo,тoвa нe му дaвa прaвo дa oкупирa тeриттoриятa нa Aзeрбaджaн Нaгoрни Кaрaбaх ,тeритoрия кoятo ce признaвa oт вcички държaви пo cвeтa зa тeритoрия нa Aзeрбeджaн включитeлнo и oт Бългaрия.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Азерб турчин

    11 6 Отговор

    До коментар #2 от "Армения":

    Бъркаш на със себе си,страх те защото си знаеш зверствата ,твойте думи са типични думи на виновниците,но уви ние не сме като вас нациски настроени ние сме за справедливия мир,мир със завръщане на територийте на окупираните от армения азербеджански земи Нагорни Карабах признати за азербеджански земи от цял свят включително и от България.
  • 13 666

    5 12 Отговор
    Ердоган е в дъното на нещата. Азерите са пълни с нефт,а който има нефт в земята си-има и кинти. Ако турците загубиха пазарите на суров петрол в Либия и Сирия-сега им се отваря възможност за нови места. Малко помощ,малко пушилка и после за благодарност-реки от нефт към Босфора. Отделно, че турците мразят арменците и искат да им стъпят на врата открай време. Как може да спре конфликта там ли...само Кремъл знае как.
  • 14 Някой

    9 1 Отговор

    До коментар #4 от "Оракул":

    Армения пари няма . Купили са малко оръжие от Русия на забравено плащане , и едва ли Русия би могла да им прати ново, поне не на тези цени , или на тези условия. Армения е кандидат член на НАТО и ЕС , и от Русия само могат да получат презрение. Това е пример , какво могат да сторят с едни продажни безхаберни политици ,случайно попаднали , или назначени от вън, такива бели ,колкото 300цигани не могат . Армения отива на разпад , защо сега не им помогнат НАТО и ЕС , за тях това е детска игра.

    Коментиран от #15

  • 15 Как да им помогнат НАТО и ЕС?

    8 3 Отговор

    До коментар #14 от "Някой":

    Арменците са неспасяеми. А и никой не иска да си има вземане даване с нагли безочливи екземпляри. Неслучайно Турция е затворила тотално границата си с тях

    Коментиран от #16

  • 16 456

    5 1 Отговор

    До коментар #15 от "Как да им помогнат НАТО и ЕС?":

    Как да помогне НАТО.Точно сега ген.секретар на НАТО и Мевлют Чавушоглу дават пресконференция в Анкара
  • 17 Психиатър

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Sofia":

    Е и? Какво общо има това с факта, че е окупирана земи на Азербайджан?
  • 18 Запознат

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Армения":

    Така направиха арменците, когато окупираха азерските земи! И за това сега се страхувате от отмъщение! Трябва да знаеш, че рано или късно всичко се връща!
  • 19 Жестоката истина

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Баш Бащицата":

    Арменците в Нагорни Карабах са заселници от Армения! Заселени са след като азерите са избити и прокудени! Има видео на което тези арменци казват, че 30г са живяли на чужда земя и какво са мислели, че азерите ще забравят всичко!