Отидете към основна версия

2 875 9

Европейската комисия ''показа жълт картон'' на Великобритания

  • европейската комисия-
  • урсула фон дер лaйен-
  • великобритания-
  • брекзит-
  • проектозакон за вътрешния пазар

Причината е неизпълнението на искането на ЕС страната да оттегли проблемните параграфи от проектозакона за вътрешния пазар

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Европейската комисия е изпратила до Обединеното кралство писмо с официално предупреждение за нарушаване на задълженията по споразумението за оттегляне. Причината е неизпълнението на искането на ЕС страната да оттегли проблемните параграфи от проектозакона за вътрешния пазар, съобщи председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен:

„По своята същност този проектозакон представлява нарушение на задълженията, които се основават на взаимно доверие и които са залегнали в споразумението за оттегляне. Нещо повече - ако бъде приет в този вид, той ще е изцяло в противоречие с протокола за Ирландия и Северна Ирландия. Срокът изтече вчера, проблемните параграфи не бяха оттеглени и затова тази сутрин Комисията реши да изпрати до британското правителство писмо с официално предупреждение. Това е първа стъпка от процедурата за нарушение. С писмото Обединеното кралство се приканва да изпрати възраженията си в рамките на един месец'', каза председателката на ЕК, цитирана от БНР.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: