Отидете към основна версия

2 337 21

В Хърватия се оплакаха от американски натиск

  • хърватия-
  • сащ-
  • f-16-
  • модернизация на армията-
  • натиск

В момента Хърватия се намира в ситуация, близка до тази в България преди време

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Хърватският президент излезе с остра позиция за външната политика на САЩ часове преди визитата на държавния секретар Майк Помпео в страната, предаде агенция Hina, цитирана от bTV. По думите на Зоран Миланович, Вашингтон оказва политически натиск върху Загреб за купуването на изтребители F-16 преди президентските избори там

„Той (бел.ред Майк Помпео) идва, за да се опита да ни пробута американски самолети. Казвам го аз, който винаги съм твърдял, че американските стоки трябва да имат приоритет. Сега е моментът, в който всички оферти са на практика отворени. Според мен, никой не трябва да говори с него по този въпрос, защото това е вид натиск“, заяви Миланович.

В момента Хърватия се намира в ситуация, близка до тази в България преди време. Тя иска да модернизира военновъздушните си сили, които към момента разполагат със наследените от Югославия стари съветски МиГ-21 бис. Офертите между, които избира Хърватия, са на шведския „Грипен“ C/D, френския „Рафал“, употребявани и модернизирани F-16 „Барак“ от Израел и нови F-16 Block 70 от САЩ. Същите, от които България реши да купи 8 машини за общо 1,2 млрд. доларa.

Преди дни стана ясно, че България обмисля покупката на още такива изтребители.

Първоначално в Загреб се бяха спрели на израелската оферта – 12 самолета за 480 млн. долара, но процедурата пропадна, след като Вашингтон не разреши продажбата. Така се наложи провеждането на нов конкурс. Президентът на Хърватия е против офертите на Швеция и Израел, тъй като те не са страни от НАТО. По думите му, при други обстоятелства офертата на САЩ би могла да се ползва с предимство, но за целта визитата е трябвало да се случи по-рано, защото в момента се създава усещането за политическо решение: „Офертите са пред нас, а освен това има две седмици до изборите в САЩ“, подчертава Миланович.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: