Отидете към основна версия

3 517 14

Нидерландия обмисля разширяване на атомните мощности

  • нидерландия-
  • енергиен микс-
  • мощности-
  • амстердам

Атомната енергия играе малка роля в микса на Нидерландия

Снимка: БГНЕС/ EPA

Нидерландия обмисля разширяване на атомните мощности в енергийния си микс, става ясно от писмо на министъра на икономиката и политиката за климата Ерик Вибс, представено пред парламента, заедно с доклад от консултантската компания Enco.

Кабинетът трябва да подготви документ, с който ще поиска пазарни консултации за оценка на търговския интерес при строителство на нови атомни мощности. Атомната енергия играе малка роля в микса на Нидерландия. Страната разполага с един атомен реактор от 482 мегавата в АЕЦ „Борсел“, който осигурява 3% от общото енергийно производство, предаде World Nuclear News.

„Учените заявяват, че атомната енергия не е по-скъпа от вятърната и слънчевата, ако системните разходи се включват по един и същи начин“, пише Вибс, добавяйки, че тя е един от най-рентабилните възможности за надеждна електроенергия без CO2 след 2030 г. и е „най-безопасният начин за производство на енергия“. Според доклада на Enco, усреднената стойност на електроенергията от атомни мощности е 74 евро на мегаватчас и е по-ниска от цената на енергията от вятърни инсталации, която е 85 евро на мегаватчас.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: